13.02.2018 | 0:01
Зам.-шефът на полицията напуска МВР, нов фаворит за НСО
Тодор Гребенаров бе спряган за началник на службата, но изненадващо излезе друг кандидат - съветник на президента

Заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) старши комисар Тодор Гребенаров е подал заявление за напускане на МВР и за пенсиониране, потвърдиха за Канал 3 от министерството на вътрешните работи.

Това е изненадващ обрат, тъй като допреди дни името му се спрягаше за бъдещ титуляр начело на НСО, след като Ангел Антонов подаде оставка. Миналия петък президентът Румен Радев издаде указ начело на НСО временно да застане полк. Росен Тодоров, който досега беше зам.-директор на службата.

Ведно с новината за пенсионирането на Тодор Гребенаров, който бе фаворит за поста, пак неофициално се появи и нова кандидатура за шеф на НСО – тази на президентския съветник Данчо Дяков. Ген.-майор Дяков е съветник по военна сигурност на президента и е бивш началник на „Военна полиция“. Той също е родом от Хасковско.

Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в гр. Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“, която оглавява от 2009 до 2013. Завършил е курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Има завършен курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.

От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране