22.05.2019 | 0:01
Замесен в „Апартаментгейт“ проверява имотите и парите на политици в чужбина
Тихомълком на работа се върна и шефът на следствието Борислав Сарафов

Прокуратурата не само не разследва имотните сделки на зам.-председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Антон Славчев, но и разчита на него при проверката на нерегистрираните активи и сметки в чужбина на лицата, заемащи висши публични длъжности. В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров свика специално съвещание по въпроса, на което освен Славчев бяха и вътрешният министър Младен Маринов, ръководителите на НАП и ДАНС, директорът на Националната полиция, главният секретар на МВР, шефът на ГДБОП.

Преди месец „Биволъ“ разкри, че Славчев е собственик на огромна тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент от 63 кв. м, закупени за 18 639 лв., или 151.27 евро за квадрат. Сделките са сключени през 2010-2011 г., а имотите са в нова сграда в столичния кв. „Хиподрума“. Славчев нито даде обяснение, нито подаде оставка, нито излезе в отпуск, тъй като прокуратурата така и не пожела да започне проверка. Нещо повече – Славчев в момента проверява всички останали замесени в скандала „Апартаментгейт“, сред които е и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Георгиев също загази заради тераса – тя е от 186 кв. м, със сауна, барбекю, душ и зимна градина. Тя е вписана в нотариалния му акт, но той твърди, че е обща част. Прокуратурата нареди на КПКОНПИ да извърши проверка по случая, до приключването на която Георгиев излезе в отпуск. Според заповед, която бе публикувана в сайта „Фрогнюз“, отпускът на Георгиев изтича на 21 май. На въпрос на „Сега“ дали ще бъде удължен отпускът и след 21 май, от КПКОНПИ препратиха „към разпространеното до медиите изявление на г-н Пламен Георгиев от 04.04.2019 г., в което се казва, че до приключване на разпоредената спрямо него проверка от Прокуратурата на РБ и НАП г-н Георгиев излиза в отпуск“. Георгиев обаче определя Славчев за свой заместник, като изрично разпорежда: „Решенията, които не са свързани с текущата работа на комисията, да се съгласуват с мен по телефона“.

Междувременно още един от проверяваните по „Апартаментгейт“ се върна на работа – зам. главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов организира ден на отворените врати в службата. Прокуратурата пусна официално съобщение и снимка от събитието. Сарафов излезе в отпуск по нареждане на главния прокурор, след като „Биволъ“ разкри, че синът му Боби, който е на 21 години, има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г. Антикорупционната комисия трябваше да провери Сарафов-старши, а данъчните – да направят ревизия на баща и син. Досега не е известно дали тези проверки са приключили и как.

Няма резултат и от проверките на останалите замесени в „Апартаментгейт“ – зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му, министъра на туризма Николина Ангелкова, депутата от БСП Елена Йончева. Всъщност от замесените в „Апартаментгейт“ проверки и последствия няма единствено за Славчев и вицепремиера Красимир Каракачанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране