04.03.2015 | 0:59
Западът заплаши Русия със ”силна реакция”
ЕК иска да принуди Москва да спазва договорките от Минск

Лидерите на САЩ, Франция и Германия не изключват „силна реакция“ на Запада срещу Русия в случай на „съществени нарушения“ на Минските договорености. Това съобщи днес Елисейският дворец за резултатите от телефонните разговори между президента на САЩ Барак Обама с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

В съобщението също се отбеляза, че лидерите на трите страни са се обявили за разширяване на присъствието на представители на ОССЕ в зоната на конфликта.  Всички участници в преговорите изразиха пълна подкрепа за пакета от мерки, приети в Минск на 12 февруари. Те потвърдиха единството в мненията им относно начините за разрешаване на кризата в източната част на Украйна, се посочва в съобщението.

Участниците в разговора също така подчертаха, че „в случай на съществени нарушения на процеса по изпълнение на Минските договорености, ще е необходима силна реакция от страна на международната общност.“

В същото време Европейската комисия обяви, че придава „голямо значение“ на търговските и инвестиционните отношения с Русия. Това се посочва в изявление на еврокомисаря за търговията Сесилия Малстрьом след среща в Брюксел с руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, предаде ТАСС.

По думите на Малстрьом сътрудничеството между Русия и ЕС може да бъде възобновено само чрез уреждане на конфликта в Украйна. Малстрьом подчерта също, че Русия трябва да спазва в пълна степен ангажиментите си в Световната търговска организация (СТО).

След срещата Улюкаев съобщи пред журналисти, че Русия и ЕС са се споразумели постепенно да прехвърлят споровете в СТО на досъдебно равнище. Двете страни са се договорили и да възобновят в скоро време тристранните преговори по прилагане на Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, обяви руският министър. Той информира също, че Русия и ЕС ще отпуснат 270 милиона евро за изпълнението на пет проекта за трансгранично сътрудничество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране