13.02.2020 | 12:43
Започваме ли да внасяме ядрени отпадъци от САЩ?
Посещението на Теменужка в САЩ през миналия месец само засили подозренията, че нещо се прави и се сключват някакви тайни договори

За пореден път въпросите са повече от отговорите, скрити зад тайни договори, големи пари и още по-големи интереси.  Правителството на Бойко Борисов толкова бърза с изграждането на ядреното ни хранилище на площадка „Радиана“, че дори загинаха двама работника през декември миналата година, а пари от бюджета не се щадят.

Защо ни е такова голямо хранилище и защо така се бърза при положение, че отработеното ядрено гориво от АЕЦ“Козлодуй“ се взема от Русия по силата на договора ни с нея?

Изненадващата покана към Борисов да посети Белия дом след толкова години на учтив отказ от американска страна започна да придобива все по-ясен смисъл. След първоначалната еуфория на Борисов, че на срещата с Тръмп са присъствали и вицепрезидента Пенс, и държавният секретар Помпео. За което безспорно е прав, че това се случва много рядко и само за много важни случаи.

Така и не разбрахме, какъв беше важният случай по който извикаха Борисов, защото след срещата той говореше само за ядрено партньорство със САЩ. Като оставим настрана глупостите, как Америка ще ни построи АЕЦ“Белене“ с руските реактори и как ще ни помогнат експертно с отново руските ни реактори в АЕЦ“Козлодуй“, посещението на Теменужка в САЩ през миналия месец само засили подозренията, че нещо се прави и се сключват някакви тайни договори.

Този месец президента Тръмп в типичният за него стил пусна много интересен туит в който казва, че предишните администрации не са могли да намерят решение, но той нали се е ангажирал и вече е уверен, че го е намерил.

За тези, които не са запознати с предисторията – в САЩ има само едно хранилище за високорадиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, и то се намира в Невада. Жителите там обаче не го искат и от години пишат петиции до централната власт. Гласуваха за Тръмп, защото им обеща решение.

Е, наближават новите избори и очевидно е намерил такова, и решението е някъде извън територията на Америка, защото ако просто го пренесе в друг щат, ще предизвика гражданска война. Интересна подробност е тази, че в бюджета за 2020-та година не са предвидени 120 млн. долара, които (до сега) ежегодно са се отделяли за поддържане на хранилището.

Сделката за бъдещето на Борисов започва да придобива все по-реални очертания, защото едни смешни самолети – цели осем на брой, не бяха причината за кралското му посрещане в Белия дом. А ние имаме опит с тайните договори, от които не можем да се освободим.

Веселин Панчугов, блог

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране