26.09.2016 | 0:01
Започват заселване на бежанци в обезлюдени общини
Все още не са ясни трите пилотни района, които ще работят по проект за трайна интеграция на чужденците, заяви Гинка Чавдарова от НСОРБ

Общините с лоши демографски показатели могат да интегрират трайно бежанците у нас. Все още обаче не е ясно кои са трите пилотни общини, които ще работят по проект за трайна интеграция на чужденците. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя коментира  наредба за интеграция на чужденците, според която общините ще сключват договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и със самите чужденци. Документът бе приет през лятото от Министерския съвет.

Чавдарова обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип. Не става дума за масова миграция, а за последващ етап, който сега се поема от структури на БЧК и НПО, но по нормативните документи тази роля вече ще бъде поета от общините, допълни Чавдарова.

Очаква се това да бъдат общини, които са заявили интерес и които имат по-тежки демографски характеристики. Те ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се – намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане.

„Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е“, изтъкна Чавдарова. Тя подчерта, че готовността и намеренията на общините са за семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони.

Преди три години еврокомисарката Кристалина Георгиева заяви, че България може да използва бежанците от Сирия в борбата с икономическата и демографската криза.

Борисов: Ако 300 000 дойдат на границата, ще стреляме или ще ги пуснем?

„Турция, ако е в НАТО, ние й вярваме, и в същото време част от държавите казват, че те не могат да пътуват безвизово. И на мен ми е трудно да го изговоря пред българския народ, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка, още повече, Турция е сигурна трета страна и ние можем да инвестираме да стоят там мигрантите“, заяви Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел в събота.

Според него Европа трябва да продължи споразумението с Турция и след декември, защото не е готова да приеме още 1 милион бежанци. „Неправителствените организации стриктно следят за правата на човека. Пред националната телевизия на Австрия й зададох въпроса: Какво би станало, ако 200 или 300 000 души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България, като влязат. Искам вие като европейци по–отдавна в Европа да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Аз не искам да чакам. Да се намерят всички възможности за споразумението“, призова Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране