08.02.2019 | 20:23
Заради АПИ дори умните системи по магистралите оглупяват
Жестоката катастрофа на "Струма" разкри, че държавата пилее пари и време, като работи на парче за въвеждане на интелигентни транспортни системи

Жестоката катастрофа на магистрала „Струма“ във вторник разкри, че държавата от години харчи милиони за „интелигентни транспортни системи“, които би трябвало да информират пътуващите за сняг, мъгли, поледици и др., но те на практика са недовършени, полуработещи и безполезни. И изобщо не е ясно кога ще заработят в синхрон и от тях ще могат да се възползват шофьорите. Това призна вчера и шефът на АПИ Дончо Атанасов пред Би Ти Ви.

Проверка показа, че „поумняването“ на контрола върху трафика по магистралите и първокласните шосета се прави бавно и на парче и вместо да гради и развива единна мрежа, АПИ през годините пуска различни обществени поръчки за „Тракия“, „Струма“ и прочее, като се харчат десетки милиони без ефект. При това въпросните поръчки по никакъв начин не са съгласувани с изграждането на чисто новата тол система, която е суперинтелигентна, обхваща цялата републиканска пътна мрежа и също включва камери, сензори, рамки, табла, диспечери, т.е. има припокриване на функции.

От 2015 г. АПИ се хвали, че въвежда умни системи за броене, контрол и управление на трафика по магистралите, а през миналия ноември триумфално обяви, че такава система вече действа именно в отсечката от „Струма“, на която във вторник стана верижната катастрофа. На участъка, на който се проля кръв, наистина има поставени светлинни информационни табла, качени на рамки, но в момента те служат основно за декорация, защото липсва най-важният елемент – диспечерски център, който да получава данни от камерите и метеорологичните станции и да подава предупредителни съобщения към шофьорите за климатични опасности и рискови участъци.

След трагедията на 5 февруари от пътната агенция обявиха, че „бързо“ ще изградят временен център в Благоевград, който да върши ключовата диспечерска работа. Но по стандартите на българската администрация „бързо“ е много разтегливо понятие, което може да значи и години. Временният шеф на АПИ Дончо Атанасов призна вчера, че обзавеждането на магистралите в България с умни трафик системи ще отнеме петилетка, ако не и повече.

Инж. Атанасов каза и други смущаващи неща. Призна, че без диспечерски център таблата не вършат работа, освен да напомнят, че позволената скорост е до 140 км в час, или че магистралата свършва. И обяви, че дори и напълно завършена, интелигентната система не би могла да предотврати жестоката катастрофа, защото и да имало знаци, шофьорите нямало да ги виждат в мъглата. А разстоянието между двете информационни табла в тази отсечка на „Струма“ било прекалено голямо.

„Видимостта се отчита точно на рамката и няма как да се предупреди по-рано, че има мъгла например. Разстоянието между две рамки е 4 км. Когато в участъка между тях има природна аномалия, няма как да бъдат предупредени шофьорите, ако контролният центърът не работи. Предупрежденията на таблата в бъдеще ще бъдат изписвани от диспечерите, а обект на наблюдение ще са зоните между всеки две рамки. Въпреки това пак ще има участъци, които не се обхващат от камерите на таблата“, каза шефът на АПИ по Нова тв.

От думите му излезе, че държавата напразно троши средства за умни, но безполезни светлинни табла. Очевидно инж. Атанасов не е прав, защото такава сигнализация ползват всички развити страни. Друг въпрос е дали у нас е добре проектирана и изпълнена. Интелигентна транспортна система ще бъде изградена по цялото протежение на магистрала „Тракия”, както и на всички магистрали, „до няколко години“, съобщи инж. Атанасов.

Зачатъците на интелигентна система по „Струма“ се градят по силата на обществена поръчка от 2015 г. за 3.5 млн. лева, спечелена от консорциум начело с „Контракс“. Системата ще бъде готова, когато бъде завършена и последната отсечка от магистралата – през Кресненското дефиле. През 2017 г. АПИ е пуснала друга поръчка – за „Тракия“, за над 7 млн. лева. Няма данни дали е избран изпълнител. Същевременно консорциум на австрийската „Капш“ прави тол система за 180 млн. лева, която ще обхване цялата пътна мрежа, включително магистралите „Струма“, Тракия“, „Марица“, „Хемус“, и която също е оборудвана с интелигентна техника за управление и контрол на трафика. В момента работи само функцията „плащане на е-винетки“, а сложната част – събирането на тол таксите за разстояние, трябва да стартира на 16 август.

„Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и не иска да носи отговорност. Аз самият близо 20 години съм бил там и съм наясно, че държавната администрация се съпротивлява на всякаква промяна. И затова не може да създаде ефективни закони“, това каза инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. „Ето например за катастрофата на автомагистрала „Струма“ – трябва да знаем кой конкретно отговаря за сигурността на този участък. Но и в новия законопроект думата „отговаря“ просто я няма в нито един от текстовете. Там има „съгласува“, „координира“, „предлага‘ и т.н. Най-фрапиращото е, че се предлага създаването на 2 нови институции – Съвет за пътна безопасност и Държавна агенция по пътна безопасност, които да имат абсолютно еднакви функции. Разликата е, че едното ще бъде политически орган, а другото ще бъде експертен орган. Отново ни се предлага прехвърляне на отговорност. Ние имаме нужда да се създаде верига от отговорности и да знаем кой стои най-отгоре, кой е следващият и кой за какво носи отговорност“, смята Милчев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране