17.01.2020 | 22:48
Защо прокуратурата не се самосезира за кражбите в НЗОК?
Краят на света може и да се състои, но НЗОК ще си остане в този й вид, за радост на облагодетелстваните болнични мафии

Признанието на шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници и по този начин ги облагодетелства, плаче за прокуратурата. Какво още трябва да се случи, след като д-р Дечев обяви, че има огромна разлика в цените, по които се плаща за едно лекарство на държавни и на частни болници – в частните цената е седем пъти по-висока.

За тази схема на източване на касата се говори от години, но никой не си помръдва пръста, за да реши проблема. В същото време държавата, тоест ние, данъкоплатците продължаваме да наливаме все повече и повече пари в НЗОК. Нацията оредява, парите за здраве нарастват главоломно, но те не ни правят по-здрави. Даже напротив – българите са болни и мрат като мухи. Който не вярва, нека погледне данните за демографската ситуация.

И както е тръгнало, краят на света може и да се състои, но НЗОК ще си остане в този й вид, за радост на облагодетелстваните болнични мафии. Защото очевидно няма политическа воля да се пукне този цирей. Единствено „Демократична България“ нададе вопъл, че е крайно време всички данни на касата да бъдат обнародвани в детайли, за да се видят черно на бяло механизмите за източването й. Става въпрос най-вече за данните, които се отнасят до всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средствата, както и месеца на съответните събития. Само когато има достатъчно конкретика за разходите и прозрачност, изтичането на средства може да бъде пресечено с обществен натиск, написаха от „Демократична България“ в специално обръщение.

Крайно време е държавното обвинение да се самосезира след признанието на д-р Дечев и да влезе в здравната каса. Че пред ведомството на обвинител №1 Иван Гешев няма никакви пречки да прави това по повод и без повод, има много примери. Дошло е обаче време, когато прокуратурата трябва да отговори на обществените очаквания най-сетне да се спре краденето от здравната каса.

Не го ли направи сега, както е тръгнало скоро няма да има смисъл от съществуването и на самата прокуратура. Каква ще е файдата да я има, ако българите продължават да емигрират, а онези, които остават, измират под „топлите“ грижи на НЗОК?!

Румен Савов

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Започва се от електронните търгове за лекарства, с изисквания за регистрации и кодове в България с които се създава преграда и отстранява чуждестранната конкуренция на определени Български производители и вносители на лекарства.След което тези лекарства се закупуват от Министерството на Здравеопазването на България със средно 4 пъти по висока цена на едро от редовната им продажна цена.Последвано от увеличаване на 4 пъти по високите цена със 7 пъти по-високи
    които стават 11 пъти по скъпи за Здравната Каса от свободната продажна цена извън България.Пълен рекет на Бедния Български народ…..

  2. Иван каза:

    А защо след като военен не може да бъде военен министър да не може и здравният министър да не бъде лекар?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране