16.02.2018 | 10:31
Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК
Поискал актуализация на бюджета на касата зад гърба му заради дългове към каси в чужбина

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на Здравната каса проф. Камен Плочев, макар и като символичен акт, защото по закон няма как да го уволни.

Причината – проф. Плочев написал писмо зад гърба на Надзорния съвет на НЗОК и зад гърба на здравното министерство до председателя на Народното събрание и до шефовете на ПГ, в което обяснява, че дълговете към здравните каси в чужбина са над 200 млн. лв. Писмото е изпратено на 13 февруари и за него министърът е научил от депутати. Заради това той е поискал актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв.

В писмото се отправя предупреждението, че ако не се спазят сроковете за изплащане на задълженията ни към другите държави-членки кредиторки държавата няма да може да гарантира лечението на български граждани, които ползват здравни услуги по време на техния временен престой или пребиваване на територията на ЕС.

Ананиев бил неприятно изненадан и го попитал защо го е направил, при което проф. Плочев обяснил, че явно е бил подведен и е подписал нещо, което са му подали да подпише. После заявил, че е направил гаф и ще си подаде оставката. Това се случило преди два дни, разказа министърът в кулоарите на Народното събрание.

Вместо това, шефът на Здравната каса отишъл в парламента за совалки да търси подкрепа.

Здравният министър заяви, че няма как той да го уволни, защото Плочев е избран от парламента. Очаква се идната сряда въпросът да се дискутира от здравната комисия на нейно заседание, на което ще бъде извикан и шефът на касата.

По неофициална информация на Канал 3, в мнозинството са бесни на Плочев и той ще бъде категорично сменен. Именно от неговото писмо се възползва БСП, като го оповести от трибуната на парламента по време на участието на здравния министър в парламентарния контрол.

В писмото на Плочев е посочено, че НЗОК дължи 271 200 475 лв. към чуждите здравни каси – данните са за периода до началото на 2018 г. То е със заглавие: „Пргресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други страни-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура и недостатъчния финансов ресурс, предвиден за тяхното обезпечаване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране