05.12.2018 | 0:01
„Жълтите жилетки“ победиха: Макрон отменя високите акцизи

Протестът на „жълтите жилетки“ във Франция успя. Правителството ще отмени планираното увеличение на акциза върху горивата. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 януари, а срещу нея основно бе насочено народното недоволство, което стигна до улична война през миналата събота.

Правителството е взело решението на среднощно заседание в понеделник, разказва Франс Прес.  Премиерът Едуар Филип обяви за решението на специална пресконференция. Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

Филип заяви, че се налага мораториум и мерките, които трябваше да влязат в сила на 1 януари 2019 г., ще бъдат отложени за поне шест месеца. От началото на движението четирима от нашите сънародници са загинали. Стотици граждани, включително служители на правоохранителните органи, са ранени“, коментира премиерът Филип в своето обръщение към нацията.

Французите, които сложиха жълти жилетки, искат намаляване на данъци и да работят, за да могат да плащат, това е, което искаме и ние. Ако аз не успях да обясня това, ако управляващото мнозинство не успя да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени, обясни още Филип.

Отмяната на планираното увеличение ще струва 2 млрд. евро на френския държавен бюджет. Това съобщи източник от правителството, цитиран от „Ройтерс“. Тази дупка в публичните финанси ще бъде финансирана изцяло от съответните съкращения на разходите, така че френският бюджетен дефицит да не се отклонява от планираната цел от 2,8% през 2019 г., добави източникът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране