13.04.2018 | 11:12
Желяз Андреев бил притискан, за да стане свидетел
САЩ искат екстрадицията на още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия

Името на Желяз Андреев не фигурира в кореспонденцията между шефовете на компанията в Маями и мениджърите на офиса в София. Това заяви кореспондентът на Нова ТВ в САЩ Ясен Дараков по повод случая с българина, застрашен от 20-годишна присъда отвъд Океана за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

„Това, което прави американската прокуратура в такива случаи, е да притисне всички, срещу които може да повдигне дори най-малкото обвинение, за да може да ги използва като свидетели срещу другите. Именно такъв според мен е и случаят с Андреев“, поясни той. Въпросът с Желяз Андреев е политически и той не може да бъде решен от Министерството на правосъдието. Това коментира пред bTV бившият посланик в Атина Стефан Стоянов.

Междувременно стана известно, че САЩ искат екстрадицията на още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. „Не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно, заяви един от тях – Искрен Георгиев пред Нова тв. Той работи от 2010 г. в същата компания, продавалa самолетни части в разрез с амерканските закони.

„Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях“, разказа младият мъж, който разбира за обвиненията миналата година. По това време той все още работи за същата компания. Трябва законово българското Външно министерство да има важна роля при искания за екстрадиция, заяви бившият посланик в Атина Стефан Стоянов.

Той допълни, че в САЩ има законово ясно отделени два етапа при искане за екстрадиция на американски граждани – първият минава пред Държавния департамент и чак вторият етап е през Министерството на правосъдието. „При първия етап Държавният департамент има доста широки възможности за политическа реакция. У нас според закона искането за екстрадиция се насочва директно към Министерството на правосъдието. Нашето Външно министерство в този случай е само като куриер, който удостоверява, че документите са истински и трябва да ги предаде на Министерството на правосъдието”, посочи Стоянов.

Това е порочна практика – намесата на министър-председателя, за да може да действа МВнР, каза още бившият посланик. „Това трябва да бъде вменено по закон на Външно министерство – на този първи етап да има тази необходима политическа реакция, тъй като всички двустранни споразумения имат политически елемент и преценката на този политически елемент – възможността за договаряне с другата страна, е в ръцете на МВнР”, подчерта Стоянов.

Според него, ако случаят не беше придобил такава голяма публичност в обществото, Желяз можеше дори вече да пътува към САЩ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране