19.05.2017 | 20:03
Жертви сме на един лов на вещици, да не кажа лов на фашисти
Какво мога да мисля за Холокоста? Тези страници от историята на фашизма по-скоро са по-подходящи за страници от готварска книга на човекоядци, на канибали, казва вицепремиерът и лидер на "Обединените патриоти" Валери Симеонов

– Г-н Симеонов, БСП, ДПС и „Воля“ поискаха вашата оставка. Мислите ли да я подадете?

– Няма как да я подам, тъй като тези партии не са гласували за моето избиране, не виждам основание. Все пак искам някой от тях да излезе пред камера и да каже защо точно ми искат оставката. Какво нарушение, какво престъпление, кое неизпълнение на служебно задължение са открили в моята работа. Много ми е интересно точно за какво ми искат оставката.

– А има ли реплики пред вестник „Сега“: „Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правели в „Бухенвалд“ и въобще гавра с паметта на милиони невинни жертви?

– Значи, реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 1979 г., когато бях на студентски стаж в ГДР от Технически университет в София, просто няма такова нещо. И аз ще съдя вестника сега, и не само това – настоявам да се изкара и да се пусне така за информация на обществото аудиозаписът, а не фонограма със записани изречения. Искам да чуя аудиозаписа, ако не го чуя, те така или иначе ще го изискат от съда.

– Смятате ли, че има аудиозапис?

– Сигурен съм, тъй като аз лично се обадих на репортера, за да се опитам да го убедя, че по една снимка не е редно да се съсипва животът на един човек.

– А какво точно казахте, г-н Симеонов?

– Казах, че сме били на стаж, голяма група студенти и сме били на различни места в Германия и всеки може да изкара снимка с мен в „Бухенвалд“ и да сложи всякакъв текст или всякакъв коментар. Нещо, което, между другото, започва да преминава границите особено след вчерашния случай, аз смятам, че сме жертви, така, на един лов на вещици, да не кажа лов на фашисти. Приложена е тази отвратителна кампания спрямо хора, които нямат нищо общо, аз ги познавам, никога не са изповядвали, нямат такова мислене. Не говоря за себе си, имам достатъчно сериозна биография, включително свързана с еврейските организации в Бургас. Така че всеки, който би желал, може да провери моето поведение до момента. То е публично известно. Това е едно политическо оклеветяване.

– Кажете все пак, възникна въпрос за чисто човешките ви характеристики, доколко може симпатично да се коментира и подхожда към тази тема? Кажете какво мислите всъщност за въпросните снимки и вдигането на ръка, нацисткия поздрав и в случая с Павел Тенев, и в случая с Иво Антонов.

– Поведението на Павел Тенев може да се определи като една нелепа шега, която в никакъв случай не трябва да бъде във „Фейсбук“ страницата или в миналото на човек, който заема такъв висок пост. От тази гледна точка аз подкрепих неговото решение за подаване на оставка, защото явно има раздухване на обществено мнение от медиите, което прехвърля цялата си негативност върху правителството. Аз не мога да го допусна, ние сме се ангажирали с благородната задача да направим нещо добро, нещо полезно, да прекъснем с това управление свободното падане на България, което продължава толкова години. Така че нашата задача е изключително отговорна и лично аз постъпката на Тенев я приемам и одобрявам, той трябваше да подаде оставка. Но за вчерашния въпрос за публикуваната снимка на Иво Антонов, когото познавам може би от 15 г. и за чиято дейност мога да кажа само добри неща. Той е човекът, който възстанови много паметници на територията на Македония, Сърбия, в Украйна. Това е човекът, който доскоро отговаряше за военните паметници, изключително предан, изключително добър специалист, професионалист, който си вършеше работата, разбирате ли? Как пък някой не се запита „Тази снимка не е ли монтаж?“ За тази снимка той беше пак така разпъван на кръст от медиите преди 3 г. Не беше установено никакво закононарушение. Може ли такова нещо, по една снимка да бъде оклеветяван човек. В момента той е в реанимация, не знам дали знаят вашите зрители.

– Монтаж ли е тази снимка, или само повдигате въпроса защо никой не се е усъмнил в нея? Какво мислите за снимката, за жеста, за Холокоста какво мислите?

– Какво мога да мисля за Холокоста? Това е една от най-зловещите страници в човешката история. Аз мисля, че историята на фашизма, тези страници от историята на фашизма по-скоро са по-подходящи за страници от готварска книга на човекоядци, на канибали. Аз съм бил в „Бухенвалд“, знам какво може да изпита човек при вида на всички тези зверства. Все още не съм забравил историите, които ни разказваше екзкурзоводът, гледките на пияни надзиратели, които са убивали, пъхали са труповете под леглата си, заспивали са спокойно и на сутринта са изхвърляли телата. Какво отношение мога да имам?

Това вменяване на фашизъм в редиците на ОП също е една отвратителна история. Аз не познавам човек в България, който да изповядва фашистката идеология, да се прекланя пред нейните символи. Не е ли време да кажем истината за тези две снимки – това е подигравка, това е сарказъм, може би нелеп хумор, но не е нищо повече от това, което виждаме всяка вечер в едно вечерно шоу в друга голяма телевизия, в която един палячо се облича в нацистки униформи, вдига ръка и вика „хайл“. Защо няма никаква реакция? Защото е артист. И нормалният човек често използва такива средства за осмиване и подигравка. Как човек може да си помисли, че ще отидеш в такъв музей пред десетки хора, ще вдигнеш ръка и ще почнеш да се притесняваш дали ще те заподозрат в изповядване на фашизъм. Това е музей, там има хора. Например в Музея на Мадам Тюсо е бил със съпругата си, тя го е снимала, имало е и други хора, те са го гледали. Той показа и друга снимка как позира до Брус Ли, до Елтън Джон на пианото, озъбил се е до Дракула. Дайте тогава да го изкараме канибал и кръвопиец. Укорявам неговата снимка, укорявам това, ама дайте да не губим мярката

– Г-н Симеонов, какво мислите за хора в днешно време, които носят портрети на Сталин, който може да бъде сложен редом до Хитлер по своята човеконенавист?

– Благодаря за чудесния въпрос. Много сте смела (към Ана Цолова) да го кажете в България. Аз мисля като вас. Дори статистиката показва, че зверствата на Сталин са надминали тези на Хитлер, макар че не е удачно да се правят сравнения, тъй като и в двата случая става въпрос за жертви. Трябва да има в такъв случай същото отношение към хората, които се прекланят пред Сталин.

– Г-н Симеонов, вашият личен извод от последните няколко скандала, вчера се появиха цитати от „Фейсбук“ профил на зам. вътрешния министър Балабанов, който предлага всички проблеми да се решат с бой. Какъв е вашият личен извод за всички тези скандали все с ваши хора.

– Изводът е само един и той е за всички хора. Човек, когато влезе в управлението, трябва много да внимава какво говори. Тази препоръка напоследък аз самият си я давам и за себе си. Искам да се извиня за всички неудобства, които съм причинил косвено, волно или неволно на моите партньори (Волен) Сидеров и (Красимир) Каракачанов, на нашите партньори от ГЕРБ и, трето, на всички хора, които са повярвали на тази кампания. Като теглим чертата, просто трябва да отчетем една тъжна статистика – съсипан живот на един млад професионалист, един човек в реанимация и окаляно име на един вицепремиер.

– Иво Антонов след казуса със снимката ли е в реанимация?

– Може би не знаете, но той изпадна в прединфарктно състояние, с линейка беше откаран във ВМА в мига, в който научи за уволнението му по телефона и по телевизора. Точно в този момент бил в кабинета на зам.-министъра.

– Каракачанов вчера каза, че не е подписал това освобождаване, въпреки че от съобщението от МС се разбра, че той е освободен?

– Не бе спазена процедурата по уволнение. Него може да го освободи само министърът. А интересно на какво основание може да го направи. Ако това може да стане само по снимката и общественото мнение, представете си какво ще се случи само след една година. Ще бъде възстановен на работа от съда, защото има точно определени процедури, по които става освобождаването. Така че за пореден път някой ще осъди България в Страсбург.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране