03.11.2017 | 0:01
Жители на Хасково спират да плащат данъци
Хората от кв. "Хисаря" сами ще си правят частна канализация

Живеещите в покрайнините на хасковския квартал „Хисаря“ са решили да си направят канализация и затова спират да плащат данъци. В района няма канал, нито асфалт. На ул. „Бяла Слатина“ около 15 семейства са решили да си изградят канализация с техни средства. Хората вече са направили част от организацията. Разговаряли и с представители на EVN, за да се уверят, че няма да прекъснат захранването. Възнамерявали да се консултират и с ВиК.

Един от инициаторите – Митко Христов, разказва, че от 7 години живее на тази улица, но за този период нищо не се е променило. „Ползваме септични ями, което не е редно, а плащаме и данъци“, сигнализира хасковлията. Според Христов по груби сметки каналът с дължина около 400 м ще струва между 5000 и 6000 лева или по 300-400 лева на семейство.

През годините хората са писали множество жалби и са подавали редица сигнали в община Хасково с искане за канализация и полагане на асфалт. „Преди избори изсипват по малко чакъл, а дъждът го отмива и отива в дерето“, оплакаха се хората. В същото време от администрацията пък обявиха, че никой от проблемната улица не се е свързал с тях. Според управляващите при изграждането на частно на тръбопроводи възниквали много проблеми, заради което е по-добре да се правят от общината.

Според местни жители подобен проблем имало и във всички вилни зони на Хасково, които по площ са над половината от града. В тези квартали хората законно издигали нови къщи, които оставали без канализация и дори нямали адрес.

Според ръководителя на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ в общината инж. Драгомир Колев в кв. „Хисаря“ има само малки, тесни улички, които не отговаряли на изискванията за улица по смисъла на закона. „За да бъде изградена канализацията, трябва в цяла ивица да бъде приложена уличната регулация. Оттам идва проблемът“, обясни той. По този повод от кметството в Хасково обещаха до края на 2018 г. поне 2 улици от общо 100 да получат канализация, след което да бъдат асфалтирани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране