09.10.2017 | 0:01
Журналисти на протест заради заплахите от политици
СБЖ иска отстраняване от постовете на Антон Тодоров и Валери Симеонов

Протест в защита на журналистиката организира в сряда Асоциацията на европейските журналисти в България. Той ще започне в 9 ч. пред Министерския съвет малко преди редовното заседание на правителството. Протестът е в отговор на заплахите към журналиста Виктор Николаев от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. След това Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от bTV, Нова телевизия, БНТ и БНР в рамките на 24 часа, като заплаши в противен случай със съд за клевета.

От Асоциацията на европейските журналисти определиха действията и последващите реакции на властта като война. Те заявяват, че не приемат ултиматуми. „Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси“, казват от асоциацията. Според журналистите ултиматуми се връчват преди обявяване на война, а в случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. „Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история“, казват журналистите. Според тях освен от изпълнителната власт война се води и от законодателната, като изтъкват, че управляващата партия не сне доверието си от депутата Антон Тодоров.

Организаторите призовават участниците в протеста да носят столове, които да бъдат подредени пред сградата на Министерския съвет, „за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас“.

Междувременно с позиция излезе и УС на СБЖ. В нея се казва, че за пореден път сме свидетели на възмутително, арогантно и несъвместимо с демократичните норми поведение на властимащи спрямо журналист. СБЖ категорично осъжда подобно поведение като опит за покушение срещу свободата на словото, която е фундамент на демокрацията. „Заплахите от властимащи към журналисти са заплахи към цялото ни общество, защото нарушават правото му да се информира за сериозни проблеми и процеси от обществен интерес“, се казва още в позицията. От съюза призовават за единен и категоричен отпор на журналистическата гилдия срещу това поредно посегателство спрямо професията. От съюза са категорични, че в истински демократична държава подобна драстична и демонстративна проява от страна на депутат от управляващата партия и действащ вицепремиер би могла да има само един финал – незабавното им отстраняване от заеманите постове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране