10.10.2018 | 14:18
Журналисти пратиха Радев на чай с прабабата на английската кралица Елизабет II
В. "Стандарт" пусна мълвата, че държавният ни глава ще се среща с кралица Виктория

Вестник „Стандарт“ излезе на първата си страница с новината „Радев на чай с кралица Виктория“. Очевидно става въпрос за поканата към президента да гостува на нейната правнучка кралица Елизабет II. Не е изключено обаче новината да не е фалшива и държавният глава да е открил машина на времето и наистина да има среща с Александрина Виктория, която е родена през 1819 г. и умира през 1901 г. Т.е., днес трябва да е на 199 г.

Читатели на вестника се шегуват, че не е изключено на чаената среща между Елизабет II и Радев кралицата да е поканила и прабаба си. Други пък коментират, че това може да е отмъщение на дежурния редактор за забавени заплати в „Стандарт“.

Виктория е дъщеря на принц Едуард, четвърти син на крал Джордж III. През 1820 г. умират и баща ѝ, и дядо ѝ и тя расте възпитавана от майка си Виктория фон Сакс-Кобург-Заалфелд, която е с немско потекло. Наследява трона на осемнадесетгодишна възраст след като и тримата ѝ чичовци умират без да оставят наследници.

Виктория се омъжва за свой първи братовчед, принц Алберт Сакс-Кобург Гота, през 1840 г. Бракът им е щастлив и техните девет деца се женят в кралски и благороднически семейства из цяла Европа, като роднинските им връзки носят на майка им прозвището „бабата на Европа“. Управлението ѝ продължава 63 години и седем месеца, най-дългото в света на жена-монарх, но само до октомври 2016 г., когато кралица Елизабет II бие рекорда ѝ.

Първата половина на Викторианската епоха съвпада с разцвета на Индустриалната революция, която е свързана не само с началото на масовото използване на машини, но и с промяна на цялата структура на обществото и икономиката. Виктория е последният монарх от Хановерската династия, нейният наследник Едуард VII е вече от династията на баща си Сакс-Кобург и Гота (по-късно преименувала се на Уиндзорска).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране