13.02.2018 | 13:18
”Златен скункс” за Кошлуков заради средния пръст
Срещу поведението на водещия в СЕМ са получени над 35 сигнала от зрители

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков получи статуетката „Златен скункс“ на предаването за гафове „Господари на ефира“. Той я заслужи, след като си позволи да покаже на живо в ефира на обществената телевизия среден пръст. Кошлуков прие с охота „Златния скункс“ и призна, че той е напълно заслужен и че е направил грешка. „Дължа извинение на всички зрители. Просто не овладях емоциите си заради нападението над наши колеги“, обясни директорът.

„Нападението“ всъщност беше протест пред сградата на БНТ от протестиращи в защита на Пирин, които се възмутиха как се отразяват тези събития. Един от демонстрантите показал среден пръст, чували се и обидни възгласи към репортера, което провокирало Кошлуков. Заради последвалия скандал и искането на три партии да подаде оставка – „Зелените“, „Да, България“ и АБВ, генералният директор на телевизията Константин Каменаров заяви, че Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично. Така, вчера вечерта, Кошлуков се извини от ефира на същото предаване – „Още от деня“, с думите: „Дължа извинение за неприличния жест, който направих. Първо, защото аз съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора, но второ, защото имам достатъчно опит като водещ – от години съм пред екрана и би следвало да се владея по-добре. Съжалявам наистина за това, което стана, няма да се повтори повече, но трябва да добавя, че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам“.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е получил над 35 сигнала срещу Кошлуков, стана ясно на заседанието днес. Експерт към съвета докладва, че с поведението си водещият е нарушил Закона за радио и телевизия и е престъпил принципите за спазване на „добрите нрави“. „Мониторингът отчита, че подобно поведение от страна на журналист, в качеството му на програмен директор на националната обществена медия, е недопустимо. Дори и в състояние на афект, дори и провокиран. Проведеният разговор, който прераства в спор, не съдейства за разбирателството и толерантното отношение между спорещите“, се казва в доклада. Членовете на СЕМ ще изчакат писменото предложение на експертите си и ще вземат решение дали да наложат глоба на БНТ. Според медийния закон глобата за нарушаване на „добрите нрави“ е от 3000 до 15 000 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране