22.06.2017 | 20:48
Зорко охраняваният Борисов иронизира застрашения Лозан Панов
Премиерът нарече инцидента със съдия №1 сага и жълтения

„Развивали са ми се болтове много пъти. Поне шест пъти на път сме слизали от колите и сме прехвърляли багажа. Техника! Да не се вкарваме в такива неща, много е жълто!“ С тези думи премиерът Бойко Борисов цинично омаловажи случая с развитите болтове на колата на НСО, возеща председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, и го нарече сага, която му е омръзнала.

Самият Борисов неведнъж се е оплаквал, че се чувства физически застрашен, и се придвижва със засилена охрана от НСО. Службата пази и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, въпреки че той отдавна не е в парламента, както и депутата от ДПС Делян Пеевски заради „данни за заплаха за убийство от чужбина“. Тях Борисов не е коментирал, но язвително нападна Панов: „И аз се чувствам застрашен, но така е, като искаш да си в гората да ловуваш мечки! Какво трябва повече да направим за Лозан Панов? Пак го вози държавна кола на съда. И да назначим човек да завива болтовете, за да считаме, че има съдебна реформа?“

Тези и други бисери бяха изречени от екрана на Нова телевизия, където в четвъртък сутринта премиерът дефилира с очевидно планираното от него като рекламно първо тв интервю от началото на третия му мандат. Въпросите за Лозан Панов прекъснаха неприятно лекцията му колко добре управлява и видимо ядосаха премиера.

Борисов удари рамо на прокуратурата, коментирайки иронично, че абсолютно нищо не се е случило и че на колите на НСО едва ли не всекидневно им изпадат болтовете в движение. Мнението на представителя на „Мерцедес“, че няма нито едно такова произшествие, беше подминато като незначително. Премиерът разказа как сутринта попитал хората от НСО как стои въпросът и те му разяснили: „Понеже са ни на по 8-9 години колите, летни – зимни – летни – зимни – пукани гуми, леглата на болтовете се износват и затова всеки от нас всеки ден е длъжен да се подпише, че лично проверява болтовете, особено на джипките.“

Борисов отново показа, че няма понятие от недъзите в съдебната власт и не разпозна проблем във факта, че прокуратурата не желае да разследва инцидента със съдия №1. „Съдебна реформа не означава болтовете на Лозан Панов!“, с гневен тон обяви той и буквално повтори думите на правосъдния министър Цецка Цачева, заради които известни юристи й поискаха оставката: „Той трябва да си говори за съда. Това е най-голямата му грешка – както ние не коментираме работата на съда, така и той няма защо да коментира работата на парламента!“ Заради подобни схващания на унгарското правителство тамошният шеф на Върховния съд осъди страната си в Страсбург.

Началникът на НСО Ангел Антонов нарочно не бил сезирал прокуратурата за изпадналите болтове, защото ставало дума за „техническа неизправност“, а не за инцидент. В постановлението на прокуратурата обаче пише, че колата на Панов е проверена сутринта в гаража на НСО и била напълно изправна. Не е ясно тогава кога се е появила т.нар. „техническа неизправност“.

Борисов обяви, че „берем плодовете на изключителна съдебна реформа, започната в предишния мандат“, но не можа да посочи друг пример освен прекия избор на членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт. След като водещите му припомниха думите на бившия градски прокурор Николай Кокинов за главния прокурор Сотир Цацаров: „Ти си го избра“, той отвърна: „Дори да е така – не казвам, че е така – това е минало. Създадохме условия това да не се случва“. В пропагандната си реч премиерът обяви, че медиите в България имат огромна свобода. „Кой би могъл да си помисли дори забележка да направи? В България няма шанс нещо да не излезе, няма шанс нещо да се скрие“, заяви убедено той малко преди да забрани на водещите да го питат повече за съдебната реформа и Панов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране