27.10.2018 | 0:03
10 неща, които трябва да направите, за да не „прегорите“ на работното си място
Въобще не се опитвайте да съвместявате почивката и работата

Искреното „Аз обичам работата си“ с времето доста често се превръща в ежедневно самовнушение. Честно казано, за това сме си виновни самите ние, а не прекалено взискателните ни шефове!

Специално за отчаяните работохолици сме съставили списък, в който сме събрали най-честите причини за „прегаряне“ на работното място. Уверете се, че и вие не допускате някоя от тези класически грешки, преди да е станало прекалено късно!

Работите до изнемогване

Ако сте свикнали да измервате труда си единствено със степента на умора, то работата ви е крайно неефективна. Психолозите наричат този подход „илюзия на труда“. Вместо да отделите няколко часа интензивна работа над трудните задачи, вие губите за тях около 10 часа дневно.

Започнете работния ден с умствен експеримент: Представете си, че разполагате само с половин ден. Кои задачи бихте решили и кои – оставили? Как бихте подходили към задачата, знаейки, че имате няколко часа, за да я изпълните? Смисълът на работата не е да се блъскате до изнемогване, а да изпълните набелязаната част в срок и с видими резултати.

Отказвате се от почивка

Авторите на книгата „На върха. Как да поддържаме максимална ефективност, без да прегаряме“ правят любопитен паралел между спортното и умственото натоварване. Те представят мозъка като мускул, който искате да натоварите. Колкото по-дълго работи мускулът, толкова по-издържлив става. Натоварването обаче задължително трябва да се прекъсва. В противен случай може много лесно да се контузите.

Учените смятат, че оптималното време за продължителна работа на мозъка е от 90 до 120 минути. Ако продължите да натоварвате мускулите на мозъка, ще получите травма като прегаряне на работното място например. Затова след интензивна работа на мозъка, с чиста съвест можете да си дадете кратка почивка.

Работите по време на отпуска

Въобще не се опитвайте да съвместявате почивката и работата. Учените казват, че това буквално е опасно за здравето. Целебните свойства на отпуската, особено когато става въпрос за пътуване, се заключават в това, че по това време се очаква напълно да изключите и да не се връщате към работните си задължения. Дори и само един час от деня по време на отпуската, прекаран в работа, нанася осезаем удар върху нейната ефективност: мозъкът ви просто няма да забележи разликата между промяната на обстановката, ако ще се налага да решава работни проблеми.

Ако не можете да си позволите напълно да се откъснете от работата по време на ваканцията си, постарайте се да облекчите ситуацията максимално, например не взимайте със себе си друга техника, освен мобилния си телефон. С ноутбук, лаптоп или таблет в ръце много по-лесно ще се  впуснете в изясняването на работните проблеми.

Пренебрегвате спането в работно време

Според изследване на НАСА, оптималната продължителност на дневния сън е 26 минути. Той е в състояние да ви освежи и да ви върне в работоспособно състояние. Всъщност, има и други експертни мнения, според които за 26 минути можеш да изпаднеш в дълбок сън, а за нужното разтоварване на организма са достатъчни между 10 и 20 минути лека дрямка. Изглежда, че точната продължителност на това презареждане е индивидуална за всеки, но без съмнение е много полезна.

Постарайте се да намерите време, за да подремнете или просто да постоите 20 минутки със затворени очи по време на обедната почивка. Учените гарантират, че след това отново ще бъдете концентрирана и ще почувствате прилив на енергия.

Игнорирате биоритъма си

Според научните експерименти, някои хора много лесно успяват да се приспособят към нощен режим на работа или към работа на смени, без това да се отрази особено на състоянието им. Но този процент щастливци е сравнително малък. Дори в момента да се чувствате прекрасно, работейки само нощем, специалистите съветват да се замислите за дългосрочните последици като заболявания на сърдечно-съдовата система, затлъстяване, диабет, признаци на преждевременно стареене на органнзма.

Ако обстоятелствата го позволяват, категорично се откажете от нощните смени. Ако обаче не е възможно, задължително си осигурете продължителен сън през деня и отрано се замислете за менюто си по време на работа. Ще направите голяма услуга на организма си, ако през нощта вместо няколко мазни хамбургера, изядете някаква лека храна.

Зацикляте при търсене на решение

Най-естествено изглежда да решите поредната задача, опирайки се на опита и обичайните схеми. Уви, това е неправилно решение. Там, където се изисква творчески подход, опитът ви кара да тъпчите на едно място. Авторът на книгата „Гъвкав ум“ уверява, че понякога да се откажем от неразрешим проблем е най-доброто нещо, което можем да направим. Усилената концентрация няма да реши задачата, а само ще засили тревожността ви.

Отвличайте се, занимавайте се с нещо приятно и интересно, избийте проблема от главата си, за да можете по-късно да се върнете към него с нови сили и вдъхновение. И помнете, че упорството далеч не е единствената работеща стратегия.

Задръствате работното място

Имаме предвид точно този десктоп, който виждате на екрана: неговата чистота е не по-малко важна от чистотата на бюрото, зад което стоите. За да увеличите производителността си, психолозите съветват да се придържате към минимализма: не затрупвайте с папки и листчета всеки квадратен сантиметър от работното си място и не отваряйте хиляди раздели в браузъра.

Изображението на десктопа трябва да бъде естетично. Цветовете могат да бъдат наситени, но не и крещящи, линиите правилни, а всички иконки трябва да изглеждат добре.

Наложете си като правило да влизате в социалните мрежи само когато наистина се налага, а не да ги ползвате катофон през целия ден.

Не сте последователни в работата си

Наблюдавайте периодите си на активност. Абсолютно нормално е някои хора да са готови да генерират идеи рано сутрин, а други да са най-плодотворни вечер. Най-добре е да направите списък със задачите си, за да може да изпълните онези, които се нуждаят от най-много енергия, когато сте най-трудоспособни. Ако работите на стандартно работно време (от 9 до 17 часа), работният ви ден трябва да започва с най-сложната и неприятна задача.

Занимавайки се с най-трудните дела, се зареждате с енергия и мотивация за целия ден. Дори ако трудоспособността ви рязко падне след това, чувството на дълбоко удовлетворение от изпълнението на задачата ще остане.

Правите списък със задачите

Да имате списък с нещата, които предстои да свършите, без съмнение е много практично нещо. Въпреки това той е способен да окаже неблагоприятно влияние на нервната ви система, защото само ще посочва проблемите, които трябва да решите час по-скоро. Защо като алтернатива не направите списък с вече изпълнените задачи? Това ще ви ободри и ще ви напомни, че денят ви не е минал напразно.

Когато сте под стрес, ядете боклуци

Когато сме подложени на стрес, в организма ни се отделят три основни хормона: адреналин, норепинефрин и кортизол. На последния трябва да обърнем особено внимание, доколкото неговият излишък влияе на образуването на мазнини. След прилива на енергия, за който са виновни тези три хормона, започваме да изпитваме нужда от хранителни вещества, за да възстановим нормалната работа на организма си. Затова се постарайте да направите междинните хранения на работното си място  максимално полезни за здравето. В чекмеджето на бюрото си дръжте ядки, които не са солени, например бадеми или орехи, цитрусови или пълнозърнести крекери.

Малки хитрости за релакс зад бюрото

Дори графикът ви да е прекалено натоварен и шефът непрекъснато да ви диша във врата, можете да намалите градуса на стреса с няколко прости трика, без да се налага да напускате работното си място.

Масаж: Масажирайте леко ушите си. А за уморените си ръце можете да се погрижите с леки кръгови движения върху мускула, който минава между палеца и показалеца.

Дишане: Ако се почувствате изтощена, нагласете таймера на телефона си на 2 минути, затворете очи и дишайте. Вдишайте, броейки до 4, и издишайте, броейки до 3.

Освободете се от обувките: отървете се от неудобните обувки поне през обедната почивка. Почувствахте облекчение, нали? Възможността да докоснете пода с боси крака ви кара да се почувствате все едно сте в дома си и помага за цялостния релакс.

Дъвчете дъвка. Да, това ще се отрази добре не само на дъха ви, но и на вашите нерви. Изследване е установило връзка между намаляването на тревогата и дъвченето на дъвка. Само не забравяйте, че този процес трябва да е безшумен и да не привлича внимание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране