27.01.2013 | 19:25
60% от гласувалите искат нова АЕЦ
На референдума гласуваха 20, 3% от хората с право на глас

60% от гласувалите на референдума днес са дали положителен от отговор на въпроса „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена централа“. Останалите 40% са против. Гласували са 20.3% от хората с право на глас.  Това сочат прогнозните данни на социологическата агенция „Алфа рисърч“, съобщи шефът на агенцията Боряна Димитрова.

Активността е на границата – по закон ако в допитването са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО – 1 389 824, преобладаващият отговор се оформя като проекторешение на парламента и се разглежда от депутатите. Възможна е 1-2% разлика спрямо данните от паралелното преброяване, които се очакват след около час, коментира Димитрова. Интересно е какво стои зад отговорите „не“ и „да“. Данните на „Алфа рисърч“ показват, че 55% от гласувалите „за“ подкрепят „Белене“. 20% от гласувалите са за нова ядрена мощност в „Козлодуй“, но са против „Белене“. 20% са категорично срещу нови ядрени мощности в България.

Димитрова коментира, че днешният ден показва няколко основни неща – проблем в закона, проблем с въпроса и проблем с политическия календар. „Национални референдуми е хубаво да се правят тогава, когато има добри предпоставки за това. В случая имахме три лоши предпоставки – лош закон с плаваща и определена като праг висока избирателна активност. И когато още от първия ден започна да се говори, че тази избирателна активност от 4 милиона няма да бъде достигната, това допълнително демотивира хората да гласуват. Имахме лош закон, имахме лошо формулиран въпрос, който е двусмислен въпрос, не е ясно за какво се отнася – дали изобщо за ядрената енергетика или за конкретна атомна централа. Имахме една информационна кампания, която вместо да изясни, да направи по-ясни на хората позициите, в крайна сметка не ги направи. И имаме една дата за референдума, която е извън политическия календар на изборите в България“, смята тя.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране