12.11.2018 | 22:25
900 000 лв. данъци дължи зам.-министър Султанка фирмено
Дефанс консулт бе наета да пази строежа на втората сграда на бившия Партиен дом

В продължение на три години и половина не са внасяли данъци и осигуровки от семейната фирма на зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, съобщиха на сайта на МВР.  Дефанс секюрити се занимава с частна охранителна дейност и е собственост на Петю Петров – съпруг на зам.-министъра. От вътрешното министерство  отнеха лиценза на охранителната фирма, заради натрупаните задължения към НАП в размер 891 030.19 лв, за периода 2014-2018г.

Припомняме, че през юли около бизнеса на фамилията нашумя скандал, след инцидент довел до смърт. Тогава 25-годишният охранител Даниел Тасев беше открит мъртъв в шахта на Бившия партиен дом. Злополуката разкри схема от оплетени роднински връзки. Загиналият се оказа служител на Дефанс консулт, която също е семейна на зам.-министър Петрова.  Според Търговския регистър (ТР) и Сметната палата, преди да стане депутат, тя е съдружник в нея.

ТР сочи също, че съпругът й Петю Петров е едноличен собственик на Дефанс секюрити, а доскоро той и съпругата му са били управители в Дефанс консулт.  Преди това управител на охранителната фирма беше Филип Чипев, който е баща на Султанка. Дефанс консулт бе наета да пази строежа на втората сграда на бившия Партиен дом. Това е в противоречие със закона, тъй като обектът е част от имотите на парламента и следва да е под надзора на НСО.

 Оказа се, че охранителното дружество е било наето от друга фирма, която също е собственост на въпросната фамилия. След инцидента лъсна аферата, от която се разбра, че строителна компания на Петрова е избрана за реновация на зала в Бившия партиен дом, която иначе нямаше нужда от ремонт. Взема я след възлагане на обществена поръчка от 2016 г. на стойност 23,4 млн. лв. Тя е от бюджета на европредседателството. Фирмата на бившата депутатка от ОП не предаде обекта в срок, а залата изобщо не беше използвана за нуждите на европредседателството ни, което отдавна мина.

Близо половин година след трагичната злополука, отнела човешки живот, около която има много въпросителни, развръзка няма. Не се търси и отговорност за забавената поръчка и за очевидния конфликт на интереси в сградата, която е център на властта.

Дефанс секюрити е погната единствено защото не е платила дължимото на държавата. Процедура по отнемане на издадения на охранителен лиценз започва от 5 април 2018 г., т. е. преди инцидента от юли. Фирмата изгуби правата си не защото не е могла да осигури безопасни условия на труд, а защото крие данъци. Самият  сигнал до полицията е бил подаден от Националната агенция за приходите (НАП).

Вероятно, за да не се копае по-надълбоко, Петров вече се отказал от лиценза си, а от МВР  отказаха повече коментари.

Потърсен за коментар Петров, потвърди, че се е отказал от лиценза за частна охранителна дейност на Дефанс секюрити и заяви, че вече нямал връзка с другата фирма – Дефанс консулт, с което на практика си измива ръцете.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране