14.01.2013 | 17:16
АБРО: Bulsatcom крие “от 26 до над 64% от абонатите си”
Продължава търговският спор между сателитния доставчик и bTV

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) обвини сателитния оператор Bulsatcom, че укрива “от 26 до над 64% от абонатите си”. Това показали две независими проучвания – на АБРО и на пиапълметричната агенция GARB (проведено през октомври 2012 година Establishment Survey), посочи асоциацията в свое съобщение до медиите.

В същото време изследванията показали, че доставчикът на сателитна телевизия Bulsatcom, който преди дни взе лиценз и за GSM оператор, държи 35% пазарен дял. Цитирането на тези проценти вероятно цели да насочи вниманието към антимонополното законодателство у нас. По Закона за защита на конкуренцията, ако една фирма притежава 35% пазарен дял, тя има господстващо положение на пазара. Законът следи предприятията с господстващо положение за “пряко или косвено налагане на цени за покупка или продажба или други нелоялни търговски условия” и “сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения”, както и за “необоснован отказ да се достави стока или да се предостави услуга на реален или потенциален клиент” и “прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти”, пише още в съобщението.

Преди седмица асоциацията на кабелните оператори БАККО призова доставчиците на телевизия изобщо да не дължат такси за разпространение на ефирните програми, тъй като след септември 2013 г. те ще достигат безплатно до домовете на зрителите заради старта на цифровизацията.

В отговор АБРО посочва, че кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на нови български сериали, български и лицензни предавания, холивудска продукция, спортни събития и други. “Според данни на нашите членове платформени оператори отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците влагат до 50%”, пише в становището на асоциацията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране