05.02.2020 | 23:25
Адвокат: Президентът изпусна историческия шанс да не назначи Гешев, сега да се оправя сам
Сравнението между главния прокурор и Лаура Кьовеши е все едно между вафла и тротоар, казва Николай Хаджигенвов в "Тук и СЕГА със Светла Петрова"

„За целия си мандат Румен Радев имаше една смислена възможност да изпълни президентската институция със съдържание – като не подпише указа за назначаването на Гешев и артикулира ясно защо. Аз на негово място бих подал и оставка. Това щеше да има отзвук в цял свят. Подобно действие щеше да го върне на бял кон. Времето е такова, че изисква хора, готови да се борят докрай. За съжаление, Радев не е такъв. Той, общо взето, случайно стана президент“, заявява адвокат Николай Хаджигенов в „Тук и сега със Светла Петрова“.

„Питането на главния прокурор до Конституционния съд е правен абсурд. Главният прокурор е юридически неграмотен. По въпроса за имунитета на президента има написани куп учебници, но той не знае и ползва КС като юридически консултант. Прокуратурата от 1989 г. – от т.нар. освобождение, е политическа проститутка. Това не е институция, която брани правото и се бори с престъпността, а се поставя в услуга на всяка управляваща партия. Така стигнахме до Гешев. Сравнението между Гешев и Кьовеши е все едно да се сравнява вафла с тротоар. Гешев е примитив – интелектуален и правен, за разлика от Кьовеши. И за разлика от Кьовеши Гешев няма резултати. Затова той си „гледа“ делата по телевизията“, аргументира се адвокатът.

Хаджигенов анализира и кой може да вземе бизнеса на Васил Божков. „Двама са – Борисов и Пеевски. Може да действат заедно и поотделно. Преследването на Божков е примитивно отмъщение и нападение. Никой не е по-силен от репресивния апарат на държавата, когато говорим за тоталитарна държава“, обяснява той.

Прогнозата му е, че ВСС няма да разгледа незаконното пускане от Гешев на СРС-атата на президента. „Във ВСС има само двама – трима свестни юристи. Политическата квота дирижира работата на ВСС, който търпя Цацаров и избра сега Гешев. Политическата квота трябва да бъде премахната. Не виждам нищо положително. 10 години търпим Борисов. Колкото той и ГЕРБ се изкачват по-високо, толкова България слиза по-надолу.  Корабът потъва по график, вода постъпва нормално. Докато търпим това, ще става по-зле. Реално никога не сме били свободна държава, сега вече сме в развития социализъм,“ добавя Хаджигенов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране