18.01.2013 | 16:45
Агенциите „Прагматика“ и „Публисис“ забъркаха скандала с краденото лого
През 2010 г. „Публисис“ е одрусана от държавата със 172 000 лв. за подвеждаща реклама

„Прагматика“ ООД и „Публисис“ АД са агенциите, които забъркаха скандала с новото туристическо лого на България. В него са използвани крадени снимки от чужди сайтове и дори червената роза на БСП. Двете фирми, обединени в консорциума „Обединение за бранд България“ спечелиха обществената поръчка за 1,35 млн. лв., която се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“, установи проверка на МИГNews. И двете агенция се управляват от Николай Неделчев, който е основател на рекламна и PR агенция Publicis MARC.

Новото туристическо лого и слоганът „Открий и сподели“ бяха представени вчера от зам. – министъра на икономиката Иво Маринов. Веднага след това обаче стана ясно, че снимките, използвани за реклама на различни видове туризъм, са взети от сайтове с бази данни за снимки и към тях са прилепени образи, свързани с България. Авторите дори са откраднали червената роза на БСП, която от години е емблема на социалистическата партия.

Една от използваните снимки в албума, който представя бранда на България, открива чудесна гледка към планината. Тя обаче не е българска. Този път не е и от Скалистите планини в Колорадо, а от Френските Алпи. Фотос на красиви руси момичета, които носят торбички с българското лого в мола, също не е правен у нас. Усмихнатите дами са се снимали в реклама на болкоуспокояващо лекарство, а дизайнерите на нашия туристически проект просто са лепнали рекламата на България на пазарските им чанти. Сред позорната поредица има и снимка на розово масло, която също не е правена у нас.

Снимка с надпис „Come back soon“ („Върнете се тук скоро“) пък краси туристическия каталог. На нея обаче се вижда китайско, а не българско летище. Засега изглежда, че единствено самото лого на туризма не е менте. То ще остане да рекламира страната ни заедно с прочутата роза (има разнообразни интерпретации дали наистина е роза), създадена от правителството „Сакскогургготски“.

Въпреки скандала с кражбата на интелектуална собственост, в икономическото министерство са спокойни и дори твърдят, че имат права върху чуждите снимки. Те били избрани, за да се вижда добре логото, и не са рекламни, а „презентационни визии, чиято цел е да се представят логата в естествена среда“. Вероятно изпълнителите на проекта смятат, че България няма достатъчно красиви местности и момичета, които да я рекламират.

В началото на 2010 г. Комисията за защита на конкуренцията глоби „Публисис“ АД със 172 000 лв. заради заблуждаваща реклама на чипсове и ядки „Интерснак България“. Антомонополният орган е установил, че ядките не са български и дори не се произвеждат у нас, въпреки слогана „От нашето по-хубаво няма“. Заради рекламната агенция самият производител отнасе глоба от 246 000 лв.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране