15.11.2019 | 10:14
Американски експерт: Руските „Кинжал“ достигат София за 11 минути (видео)
Хиперзвуковите ракети били насочени към Запада и периферните на Русия държави - балтийските, Украйна и Грузия

Новите руски свръхзвукови ракети „Кинжал“, изстреляни от Финския залив, могат да стигнат до българската столица София, която е отдалечена оттам на малко повече от 1900 км, и да я ударят за 11 минути.

За сравнение дозвуковите руски крилати ракети „Калибр“, изстреляни от същото място, биха стигнали до българската столица за около 2 часа. Такива изчисления е направил американският военен експерт Алън Къмингс в статия за изданието War on the Rocks. Той споменава София на два пъти.

Русия активно разработва хиперзвукови оръжия, които биха ѝ дали бързо победа без бой в случай на конфликт и да вземе инициативата при преход от риторика към кинетичен удар, посочва Къмингс. Според него възможностите на руските хиперзвукови оръжия са насочени към две мишени – Запада, и по-специално НАТО, и периферните на Русия държави като балтийските (Литва, Латвия и Естония), Украйна и Грузия. Подчертаването на възможностите на новите ракети е предупреждение към западните държавни и правителствени ръководители „да не се месят насилствено“ в руските работи, убеден е Къмингс.

2 коментара

  1. Иван каза:

    „България е спомената в статията понеже е втора след Полша по вземането на анти руски политики които демонизират Русия…“

    Все пак Румъния като че ли е на първо място, тя освен че е с военно и политически настроения против Русия е и против икономически връзки с Русия. Румъния върна самолета на Рогозин, а Полша го пусна.Полша никак не се отказва от икономическите връзки с Русия.
    И двете държави в сферата на политиката имат претенции към територии, които Русия не одобрява.
    А ние се бутаме в шамарите без никакви основания. България съвсем никак не е някаква апетитна хапка за руските интереси, по скоро би се оказала някакъв досаден ангажимент.
    Що се отнася до 11-те минути до София това си е една обикновена тъпня, никой не си аби мунициите да стреля по нещо дето не го заплашва. Първо ако се стигне до конфликт русите ще се стараят да обезоръжат противника, а София ще я превземат последна и то по телефона.

  2. Анонимен каза:

    България е спомената в статията понеже е втора след Полша по вземането на анти руски политики които демонизират Русия, че всяко едно действие на Русия е насочено срешу България като най голям враг на Русия. А Русия няма такава агресивна и заплащваща политика към политика към България,колкото някои хора и кръгове от хора я описват като че току що Русия е нападнала България. Таково нешо няма.Статията казва че ракетите които стигат до България за 11 минути могат за съшите 11 минути да ударят цели и в Англия или другаде и би ги принудило да капитулират преди да си помислят да отговорят или да ги унищожът без западните правителства да могат да се защитят(НАТО).Но това са мечтаните военни възможности за Запада, по същия начин се водеше войната срещу Ирак на Садам Хусеин неговата армия не се плашеше от война един срешу един, но бяха избити без да могат да видят кой ги убива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране