06.12.2012 | 12:09
Асистентка пробила в науката с труд за „бельото като дискурс“
Шефът на научния фонд Рангел Гюров дал 266 000 лв. на помощничката си Вероника Азарова

Скандалният шеф на Фонд „Научни изследвания“ Рангел Гюров е раздавал държави пари на свои приближени за „наука“. Скандалът с конкурсите във фонда продължава с разкрития за нови злоупотреби.

Една от главните асистентки на Рангел Гюров – Ралица Миткова е получила 199 000 лева, а негов съавтор – 480 000 лева.  Най-любопитния случай обаче е свързан с главен асистент Вероника Виткова-Азарова.  Чрез фирмата си  „Азаров“ ООД тя ще усвои 260 000 лева за изследване на музейните площи.  Дамата има зад гърба си труд, изследващ „бельото като дискурс“, който е бил повод за получаване на финансиране.

Според Гергана Герова – главен асистент във Физическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, във фонд „Научни изследвания“ няма никаква прозрачност. „През 2011 г. двама колеги спечелиха конкурс, а две години по-късно отчетът на Андон Рангелов и Венелин Кожухаров не е одобрен“, разкри тя. Герова даде пример и с проект, по който тя е кандидатствала в чужбина. „Осем души от комисия, която оценява проектите, дават своите препоръки и се дава на учения. Това обаче в България не се случва“, обясни тя.  В България имало 343 официални рецензенти, а абсурдното в случая било, че имало хора,  които дори не знаели, че са правили рецензии.

„Протестът на учените не е политически. Обвиненията на министър Сергей Игнатов за това са безсмислени. Ние нямаме нищо общо с Мирослава Кортенска“, казаха още учените, които вчера излязоха на протест пред сградата на Миистерство на образованието и науката.

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране