20.07.2019 | 12:03
Атаката срещу НАП има за цел да клати правителството, обяви Томислав Дончев
Данни на вицепремиера, отговарящ за електронното правителство, също изтекли при кибератаката

Ако хакерската атака срещу НАП е организирана в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирана отвън – да се стабилизира държавата.

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV кибератаката срещу приходната агенция, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души.

Дончев подчерта, че кибератаката е много тежък инцидент и единственото по-лошо би било, ако някой бе заличил или променил данните.

По думите му това не е била единствената хакерска атака през миналата седмица – 4-5 институции били обект на атака, като честотата на опитите за хакване на сайтове на държавни институции са се увеличили значително.

Според Дончев решаването на проблема на хакерските атаки е в инвестирането на повече пари в киберсигурността. Разходите за сигурност на дигиталните системи на правителството е 5 милиона на година, а ако искаме да се по-сигурни, трябва да харчим повече, категоричен е Дончев.

Той отбеляза, че са правени одити на всички критични системи, но всяка система на НАП предлага електронните услуги на гражданите и те са уязвими.

Киберсигурността е едно състезание между тези, които се опитват да направят пробив, и тези, които се опитват да ги защитят, коментира вицепремиерът.

Дончев обясни, че негови данни също са изтекли при хакерската атака срещу НАП. „От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжка от масовата приватизация“, каза той.

По думите му трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и възможността да се злоупотребява с тях. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, закани се Томислав Дончев.

Тук държавата дължи отговори, посочи Дончев и настоя да се върне доверието на хората към подобен тип системи.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Кибер атаката е точно описана защо е, за да покаже че упрвляващите не са почтени и честни. И това което записват като доходи годишно и вестниците разпостраняват има големи разлики, от това в което са декларирали в НАП.А тези които са Управители на Болници има много да обясняват откъде имат такъв доход, това показа,зашо здравната реформа няма и все повече и повече пари се искат. А парите за докторите,мед. сестрите и лекарствата отиват в банковата сметка на Управителя на бОлницата и приближените му, за това и те напускат страната. Ако държавната администрация работеше както трябва и ако управлявящите са почтении хора с интегритет този теч нямяше да ги бесзпокои толкова много. Това е просто технически способности, и като е обшествена тайна че да бъдеш назначенв държавната адмиистрация трябва да си от пртавилната партия и да си роднина,приятел или близък със Народен Представител за да бъдеш назначен.
    Ако заплатите не се коригират да съотвесттват на изискваниярта за професиятато всеки който има конверируеми спсобности лесно ще си намери работа в друга страна.А в България ще си останат тези които имат връзки и не са конкурентно способни на работния пазар да работят за държавата. Електроното управление се прави от мниого години в България и още нищо не е направено но 2 милярда са усвоени, и хора в затвора няма, и всички са щастливи. На ГЕРБ както и на другите партии враговете са им в собствените редици.Борисов се нуждае от много повече помощ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране