13.12.2012 | 10:38
Аутопсия потвърди: Йозал не е отровен
„Българската следа“ в смъртта на експремиера на Турция остава недоказана

Аутопсията на тленните останки на бившия президент на Турция Тургут Йозал не потвърждава, че той е бил отровен, съобщи вестник Хюриет“. При ексхумацията са открити отровни вещества, но специалистите не потвърждават, че те са причина за отравяне.

Четирите токсично вещества – ДДТ, кадмий, америций и полоний, открити в трупа, са в нищожни количества. Подобни отровни елементи присъстват във всяко човешко тяло, заяви представител на разследващия екип за в. „Хюриет“. Други отрови са проникнали в погребаното тяло от земята, където е било положено. Тленните останки на Тургут Йозал бяха ексхумирани през октомври т.г., за да се разследват причините за смъртта му. Според членове на семейството на президента той е бил умишлено отровен.

Йозал бе избран за президент през 1989 г. Той почина от инфаркт на 65-годишна възраст през 1993 г. Тургут Йозал е на прием в българското посолство на 16 април 1993 г. по случай откриване на изложба на настоящия министър на културата Вежди Рашидов. Именно там съпругата му Семра твърди, че му е била поднесена отровна лимонада от неидентифициран и до днес келнер. Семейството му упорито настоява, че на въпросния прием е имало пропуски в сигурността. Близките му питат защо върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и защо въпреки препоръките не е била взета тъканна проба, а е била направена само кръвна, която обаче след това се загубила.

 

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране