18.01.2013 | 10:25
България излиза от кризата след два мандата на ГЕРБ
Икономическият преход в България започна през 2009 г., обяви Симеон Дянков
Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

За разлика от политическия преход, у нас икономическият е започнал чак през 2009 г. Това заяви пред TV7 вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. “Кризата в България ще отмине, когато завърши икономическият преход”, прогнозира вицепремиерът. Според него, това ще да стане след два мандата. Иначе за Европа 2013 г. се очертава да бъде много по-спокойна от предишната. Проблемите на Еврозоната вече не са тема №1. Най-горещите теми през 2013 г., според Дянков, ще са проблемите в САЩ и в Близкия изток.

Той категорично отказа да дава пари на многодетните майки, въпреки че от предходната година е останал излишък от 700 милиона лева. “2012-а наистина завърши по-добре от очакванията, трети сме след Швеция и Германия. Но това, че имаме излишък не означава, че трябва да го похарчим. Ние трябва да следваме разписаното в бюджета. Чак към края на годината може да си позволим и да кажем “годината върви добре, дайте нещо да направим”, каза министърът. Изключение щяло да се направи само за няколко програми за увеличаване на работните места, особено за младите хора, които идват от училищната скамейка или университета.

За ВМЗ-Сопот също няма да има пари. “Г-н Орешарски навремето е направил нещо много умно и е приел една поправка в закона, която ми връзва ръцете и дори да искам, нямам право да дам пари там. В този сектор всички предприятия печелят и в кризата. Това навярно е единственото предприятие в сектора, което е на загуба. Вина за това носят ръководствата, а също и държавата, която все още е собственик” коментира Дянков. По думите му съкращенията в завода били неизбежни. Подобни предприятия работили с по 1200 души, а в Сопот те били 3000.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране