12.02.2019 | 11:07
Бъчварова изоставя Борисов и отива да работи в Израел
Началничката на кабинета все пак става посланик, Марин Райков поема Лондон

Президентът в крайна сметка е одобрил назначаването на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова за посланик на България в Израел, съобщи сайтът „Гласове“.

Бъчварова трябваше да замине за новото си назначение още миналата година, но през есента се разбра, че държавният глава има възражения спрямо кандидатурата й, както и редица други, предложени от Външно министерство, и съгласувателната процедура за нейната номинация за поста не бе успешна. Бъчварова заминава за дипломатическата мисия без да е дипломат от кариерата, а по линията на политическите назначения.

Има и още една размразена посланическа кандидатура, тази на бившия ни посланик в Париж и Рим Марин Райков, който, като служебен премиер, се бе самоназначил на римската си мисия. Според правителствени източници, цитирани от Епицентър, Райков е оказал неимоверен натиск върху високопоставени членове на кабинета, за да замине за новото си назначение в Лондон без да прекъсва с престой в София, както изисква законът.

Предшественикът му Константин Димитров пък вече е напуснал британската столица отпреди няколко дни, въпреки че там страстите около Брекзит са в разгара си.

И Бъчварова, и Райков бяха сред трудните за съгласуване кандидатури между президентството и изпълнителната власт, които изпратиха първата партида от 10 нови дипломати зад граница още преди половин година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране