18.12.2012 | 17:07
Банев фалира и „Полимери“ – Девня
За временен синдик на предприятието е назначен Иван Балабанов
Снимка: Нова тв

Химическият завод „Полимери“-Девня, собственост на хасковския олигарх Николай Банев, е обявен в неплатежоспособност, съобщиха от Окръжния съд във Варна. Открито е производство по несъстоятелност, а за временен синдик е назначен Иван Тодоров Балабанов. Той трябва да започне опис и разпродажби на активи, за да покрие дълговете към кредиторите на химическата компания.

Първото събрание на кредиторите на дружеството е насрочено за 29 януари 2013 г. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Варненския Апелативен съд. Делото е заведено от Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който претендира за необслужен дълг в размер на 35 997 лв., възникнал по договор на продажба на балансиращата електроенергия.

Магистратите отчитат, че от общия размер на вземанията от 38 млн. лв., 23 млн. са към несвързани лица. „Това съставлява близо 39% от общия размер на вземанията на ответното дружество, като същите през счетоводната 2011 г. са прехвърлени от текущи в нетекущи активи, което отново сочи невъзможността на ответника да събере тези вземания“, пише в съобщението от съда.

От „Полимери“ оспорват иска, като обясняват пред съда, че съществува търговски спор и неразбирателство с ЕСО. Освен това от фирмата декларират пред съда, че разполагат с достатъчно имущество, за да могат да се покрият задълженията, без опасност от накърняване на интересите на кредиторите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране