07.02.2020 | 21:45
Банов похвали чашата от Венеция пред вампира от Созопол
ИКЕА се присмива на българското правителство с нейната чаша за 99 стотинки от инсталацията "Как живеем"

Чашата е ръчно правена. Крива е.“ Така културният министър Боил Банов се защити пред бТВ срещу шегите, че сме се явили на Венецианското биенале на съвременното изкуство с инсталация от най-обикновени чаши от ИКЕА. Той носеше една арт чаша за образец. „… Защото цялата идея (вие тука показвате само част, много по-голямо е цялото нещо) е в това – да ползваме природата: да ползваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме – да даваме нов живот“, обясни Банов.

Банов нарече критиките „мародерство срещу съвременното изкуство и изкуството въобще“, и допълни, че те не правели чест на никого. „Дотам я докарахме, че да искаме в тая държава да се хвалим единствено само и само с вампира от Созопол! – възмути се Банов. – Не че тия неща не са важни, но не е само това България. Съвременният свят не е само това. Ние не можем да влезем в него с вампира от Созопол! Не става така!“

Реклама на обикновена стъклена чаша за 1.99 лв. на магазина за домашно обзавеждане ИКЕА предизвиква смях в социалните мрежи. Причината е в приликата с един от основните елементи в арт инсталацията „Как живеем”, с която България се представи на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2019-а, в съчетание с рекламното послание „Венеция не е близо, но ИКЕА е”.

Добрата реклама често използва хумора и иронията, за да изпрати запомнящо се послание. Съвременното изкуство също обича да се шегува. Някои негови произведения предизвикват силното подозрение, че не са нищо повече от една шега. Няма лошо, стига шегата да е оригинална. И да не е прекалено скъпа.

ИКЕА не за първи път вкарва в рекламите си иронични коментари по повод нашумели обществени проблеми – засега само в областта на естетическото. През октомври 2018 г., в разгара на масовото недоволство от неумелия ремонт и криво поставените плочки по ул. „Граф Игнатиев“ и на пл. „Славейков“, магазинът публикува реклама на килим с идеални шарки и текст „Симетрия, достойна за истински Граф”  (с главна буква за да няма съмнения за какво става дума).

В новата (и трябва да признаем – малко закъсняла) реклама на ИКЕА чашата стои върху порцеланова мивка на фона на сини керамични плочки, а в „Как живеем” много подобните виетнамски чаши на Лазар Лютаков са представени на фона на сините (като венецианската лагуна) фибранови плоскости на Рада Букова.

Оттук-нататък започнат разликите. Първата е, че и чашите, и плоскостите в арт инсталацията са по-евтини от чашите и плочките в рекламата, но като цяло, инсталацията е излязла значително по-скъпо. Може би, защото в изработването на рекламата (освен авторът ѝ), едва ли са участвали куратор, комисар, директор, жури от шестима експерти и представител на министерството на културата, нито е плащан наем за венецианско палацо. Пък и артконцепцията със сигурност е струвала повече от рекламната концепция.

Тук ще припомним, че българското участие в 58-то издание на Венецианското биенале бе официално подкрепено от Министерството на културата и продуциран от НХГ, с комисар Яра Бубнова и директор на павилиона Катя Ангелова, и с любезното съдействие на Гауденц Б. Руф и още няколко организации.

Както можеше и да се очаква, конкурсът предизвика широк интерес в артистичната общност, а резултатите от него – почти толкова широко недоволство в културните среди (и недоумение в некултурните). Но сега някъде някои сигурно е недоволен и от рекламата на ИКЕА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране