10.12.2012 | 20:03
БЕХ на съд заради отказ за достъп до информация за „Белене“
НДСВ изпрати жалба до Административния съд в София
Снимка: НДСВ

НДСВ изпрати жалба до Административния съд в София във връзка с отказа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) за предоставяне на достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC, относно икономическите параметри, свързани с изгражданите но АЕЦ „Белене“.

Искането за достъп до обществена информация е във връзка с предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас и необходимостта хората да направят информиран избор. Вече повече от месец държавните институции препращат искането на НДСВ от една на друга с цел да се откаже достъп до исканата информация, съобщават от пресцентъра на партията.

В края на октомври месец НДСВ поиска от министър-председателя достъп до обществена информация за всички разработки, оценки и доклади на банка HSBC за икономическите параметри по изгражданите но АЕЦ „Белене“. Заявлението за достъп до информация беше препратено от Министерския съвет до МИЕТ, а от министерството ни информираха, че не разполагат с исканата информация и че същата се намира в БЕХ, поради което заявлението ни се препраща за отговор на БЕХ.

БЕХ отказа достъп до исканата от НДСВ информация с мотива, че холдингът не е публично правна организация по смисъла на пар .1 т.4 от ДР на ЗДОИ както и че исканата информация е конфиденциална по силата на договора с консултанта.

В жалбата на НДСВ до Административния съд се посочва:  „БЕХ е акционерно дружество, в което едноличен собственик на 100% от капитала е държавата. Упражняващият правата на собственика в акционерното дружество е министърът на икономиката енергетиката и туризма, който назначава и целия съвет на директорите на дружеството, което по своето естество определя БЕХ като публично правна организация по смисъла на пар.1 т.4,б „б“ ДР на ЗДОИ. И като такава е субект на задължението за предоставяне на достъп до обществена информация. Твърдението за конфиденциалност на информацията, което вероятно визира търговска тайна, също е незаконосъобразно и противоречи на съдържанието на пар.1 т.5 от ДР на ЗДОИ, тъй като в случая е повече от ясно че общественият интерес е надделяващ и тази информация не може да е конфиденциална“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране