17.01.2013 | 17:21
Белчин бани – царството на Първанови
Имоти в живописното самоковско село имат най-богатите българи
"Вяра"

Най-мощните стратези на столетницата са парцелирали и разделили по братски едно от най-красивите самоковски села – Белчин бани. Тук собственикът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов е издигнал разкошен палат по образец на звездите от Лас Вегас. Негово дело са басейни, крепостни стени, хотели, построени с лични и европари.

На 100 м от главното шосе в селото същия палат е построил и Георги Мальов, директор на ГУСВ. До неговото владение в цялата си прелест отвори врати тузарски хотелски комплекс, в който шетат експрезиденската двойка Зорка и Георги Първанови. Комплекс „Белчин Гардън” е за милиони левове с невероятния си интериор, обзавеждане, дебели червени килими и уникален мрамор, вътрешен и външен басейн. По документи хотелът не се води на нейно име, а на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов. Всички до един жители на Белчин баня, общо 300 души, свидетелстват, че комплексът чудо е именно на Зорка Първанова.

Още на влизане в курортното селище всеки попитан къде е тузарското здание, отговаря: „Ааа, на Зорка хотелът е ей натам – към горичката”. Местните нямат съмнение кой е собственик на „Гардън” и обясняват, че суперлуксозната СПА почивна база е построена преди около година. Хората разказват, че хотелът се върти от червения депутат Кирил Добрев и от големия син на Георги и Зорка Първанови – Владимир.

Всичко в хотела е суперлуксозно, има външен и вътрешен басейн. Цените пък са като в Брюксел. Кафето и сокът са по 6 лева, а ползването на външния басейн струва 12 лв. Отделно обаче се плаща за шезлонг, чадър и други екстри. Касовата бележка от питиетата пък показва коя е фирмата – собственик на хотела. По документи базата се стопанисва от „Тера Инвестмънт” ООД. Според справка в информационните масиви тя се управлява от 30-годишния Петър Иванов и 56-годишния Владимир Лазов. Последният фиктивно се води собственик и на два мезонета на столичния булевард „Гоце Делчев”. Според коментарите обаче апартаментите всъщност са на Георги Първанов и са му подарени от оръжейния търговец Петър Манджуков. Информацията за апартамента е на журналиста Иво Инджев, която той разтръби, преди да го уволнят от бТВ преди 5-6 години.

Село Белчин е скътано в живописната Самоковска котловина, само на 10 км от Самоков, с 337 жители. Не съм партиен член. Мен партии не ме интересуват, с подкрепата съм на БСП, разказа за благоденствието на жителите Венета Балабанова – кмет на с. Белчин. – В селото се направи доста за развитието му. Като начало миналата година на първи юни 2012-а беше първата копка на водопроводна, канализационна мрежа, изгради се пречиствателна станция по ОП „Регионално развитие на селските райони” на стойност 4,5 млн. През септември беше завършен проектът, даже направено и асфалтирането.

Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой”. Тук не можеше да се развива селски туризъм, тъй като нямаше изградена инфраструктура, защото районът е с високи подпочвени води. На 30 см извира вода, без канализация не може да се развива туризъм. Канализацията бе основна пречка за развитието на туризма, но сега много хора може да се насочат към реконструкции и създаване на хотели. Имаме два минерални извора, единият е в Белчин бани, другият – в село Белчин в разстояние на един километър. Най-вероятно предстои да изградим СПА център, индикациите са от софийска фирма със собственик г-н Полилеев, която закупи три парцела до реставрираната църква „Св. Петър и Павел” и иска да построи СПА център, което ще е много добре. Съгласно договореност между община Самоков, църковното настоятелство и ктиторите Симеон Пешов, Камен Пешов и Калин Пешов за една година са извършени археологически разкопки и цялостна реставрация на средновековната църква “Света Петка”, която е уникален паметник на художествената култура. На 14 октомври бе осветена.

На официалната церемония присъстваха ктиторите на проекта епископ Йоан, президентът Георги Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Симеон Пешов, който е председател на фондация “Възраждане на Белчин”, и президент на “Главболгарстрой” и един от ктиторите за възстановяването на храма. В проучването, проектирането и изпълнението на комплекса се включиха археолози, изкуствоведи, музейни работници, архитекти, художници, реставратори, етнолози, строители. В близост до църквата е изградена камбанария, музейна къща – филиал на музея в Самоков, като изграждането й е спонсорирано от “Главболгарстрой”. Ние сме единен екип. Просто работим, и то много добре. Инвестицията в крепостта „Цари мали град” е голяма и съвкупна. Надявам се, че ще облагороди това прекрасно място и ще привлече туристи.

Инвестицията е на стойност над 6 млн. лв., идващи по линия на ОП “Регионално развитие”. Около 15 месеца ще траят възстановителните дейности. Амбициите ни са тази година да завършим обекта, селото да изглежда по-привлекателно. Проектът на Белчин предвижда селището да се превърне в туристическо средище. Ще има туристически център, екопътека, скоростно влакче ще качва посетителите до крепостта. За изпълнител на проекта е избрана компанията „Главболгарстрой” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. „Главболгарстрой” спечели обществената поръчка за „Реставрация, консервация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк „Цари мали град” на хълма Свети Спас. Специалисти от фирмата и екип от общинската администрация бяха командировани за сметка на фирмата да разгледат крепостите в „Аквилея”, Италия, „Градо” – крепостта в Ниш, и крепостта „Феликс Ромулиана” в Зайчар.

Четиризвездният хотел „Гардън” е по западен маниер, супер лукс. Тук, в Белчин, където и да копнеш на метър дълбочина, извира топла минерална вода. Благословено и блажено място. Чести посетители са бившата президентша Зорка Първанова и нейни приближени. Собственост е на фирма „Тера инвестмънт” с управител Петър Иванов, каза кметицата и добави: Кой е собственикът на комплекса, аз лично не знам, спрягат се различни имена. Важното е, че е много красиво, а кой е собственикът – няма значение. Нашето население е застаряващо. Хората в работоспособна възраст са заети и работещи. Тук има и цех за риба на фирма „Океан” с управител Данчо Дончев, с чудесна продукция, където работят местни хора, но има и безработни, сред които и мързеливи хора. Понеже ме намирате в зимен сезон, „Бекастрой” ЕАД поддържа пътищата, но и местна механизация имаме. Най-много допринася за развитието на селото и помага директорът на „Главболгарстрой” Симеон Пешов. Абсолютно за всичко насреща е той. Това е неговата мечта и за крепостта, и за селото като цяло, с неговите възможности той вижда нещата поне сто години напред. Той и цялата му фамилия също. Центърът на площада е оформен с негова помощ. Въпреки това има проблеми от всякакво естество. Като съградиш едно нещо, поддръжката е трудно нещо, още повече като населението е застаряващо. Просто при нас кипи денонощна работа, но има и безработни.

Попитахме как живее баба Гена, която е една от възрастните, ходи ли на басейните. Ето какво сподели тя: ”Я си взимам мизерната пенсия и така живея, никой не ми помага. Иначе Симеон Пешов направи горе крепостта, църквата, имаме канал, ама ние още не сме го прокарали, защото няма пари. Младите хора са малко, но тези, които са останали, крадат и така живеят.”

Имаме  клуб  за пенсионерите. Кметството не плаща за наем, никакви разходи за клуба няма. Той функционира пак със спонсорството на Пешов, който с лични средства направи клуб на пенсионера в част от сградата на кметството, която беше запустяла. Той печели от търговската дейност и плаща на жената, която поддържа помещението, 100 лв. Фирма „Фактор” с управител Ивайло Върбев също спонсорира клуба, бившият кмет Ангел Николов купи с лични средства столовете и масите в клуба. Фирма ”Океан” и аз купихме камината. По програми спечелихме за читалището един плазмен телевизор – довери баба Гена.

Пред кметството цял ден стояха хора и просеха за цигара. Те псуваха и разкриха, че местният майстор Манол – Симеон Пешев, са кръстили Пашата. В целия този разкош и в цялата тази работа има нещо много гнило, та истинските платци на сметката сме ние, данъкоплатците, тъй като шестте милиона лева, които  Симеон Пешов лапна от обществената поръчка, са бюджетни средства, коментират местните хора.

„Строителният бос си е направил къща в Белчин и няколко басейна в полето, уникалени имоти, ако добавим личното му имущество – апартамент в София, жилище на морето, както и акциите в “Главболгарстрой – сигурно е милионер”, задумват завистливо местните Симеон Пешов, президент на най-голямата строителна компания в България – “Главболгарстрой”, председател и на Българската строителна камара.

Loading...
 • Хахаха каза:

  Абе знаете ли тия мутри как си харчат парите от тези еврофондове? В покупки на скъпи стоки за курвите си… Хайде да не цитирам, че на драгия беден читател лошо ще му стане!

 • remont na pokrivi 0894 015 381 каза:

  remont na pokrivi i smr. uslugi 0894 015 381

 • оставете коментар

  МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
  Коментарите подлежат на модериране.
  Правилата за коментиране