24.12.2012 | 16:56
Бой пред македонския парламент (видео)
Депутатът - циганин Амди Байрам показа среден пръст на опозиционните демонстранти

Споровете между управляващи и опозиция станаха причина за напрежение и сблъсъци между демонстранти пред парламента в Скопие, съобщават македонските медии. Ситуацията ескалира допълнително, след като депутат от управляващата коалиция показа среден пръст на протестиращите.

Меле в парламента на Македония.Снимки: Dnevnik.com.mk

Днес е последната възможност за преговори между двете страни, тъй като бюджетът за 2013 г. трябва да бъде приет преди края на настоящата година. Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) вече цяла седмица блокира гласуването., тъй като настоява за ограничаване на разходите с 204 млн. евро. В отговор правителството изтегли проекта и го внесе отново, което бе определено от социалдемократите като опит за подриване на демокрацията. Проправителствени медии лансират тезата, че бившите министър-председатели на страната Бранко Цървенковси и Любчо Георгиевски искат да използват ситуацията и, с подкрепата на криминални елементи, да организират преврат.

Тази сутрин пред сградата на парламента в Скопие се събраха две групи демонстранти. Едните подкрепиха бюджета в предлагания от кабинета вид и поискаха политиците „да си махнат ръцете от парите предназначени за заплати, пенсии, земеделски субсидии, социални помощи“. Други пък подкрепят опозиционните искания. Стигна се до сблъсъци между двете групи протестиращи, при които те се замеряха с яйца и пластмасови бутилки. Стана необходимо да се намесят органите на реда, които разделиха участниците в размириците. Напрежението се покачи, когато лидерът на Съюза на ромите и депутат от управляващата коалиция Амди Байрам показа среден пръст на опозиционните демонстранти.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране