04.12.2012 | 9:44
Бойко се похвали: С Обама се познаваме много добре
България не би набедила никого за атентата в Бургас, заяви българският премиер
Снимки: Министерски съвет
МИГNews

“Чувствам се нормално и спокойно. Срещали сме няколко пъти с Барак Обама и се познаваме много добре, така че няма от какво да се притеснявам”. Това заяви пред TV7 от Вашингтон  Бойко Борисов по повод 40-минутната му среща с президента на САЩ. Премиерът допълни, че с  Вашингтон имаме „много нормални отношения”. “Ако си припомните преди години, вътрешни министри на някои правителства, нямаха визи и право да посещават Америка. За нас не е новина, че ще има среща с президента с Барак Обама. Няма защо да го афишираме”, каза още Борисов.

Според него, президентът на САЩ ни е дал пример за пример за прозрачно управление и управление по време на тежка икономическа криза. “Отношенията ни са чудесни. Говорихме и за визите. За да паднат визите за българите трябва да се поработи повече в конгреса. Самият Барак Обама няма как да премахне визите, обясни Борисов.  Той говори и за атентата на летище “Сарафово”. “Относно атентата в Бургас ние не бихме набедили и обвинили никой, без да имаме доказателства. Това беше последното нещо, за което говорихме с Обама. Президентът знае много добре каква работа сме свършили. Той е запознат, че сме си поставили амбициозната задача да открием категорично самоличността на взривилия се атентатор, допълни той. Работим заедно със специалните служби на нашите партньори. Не искаме да набедим абсолютно никой. Без да имаме категорични доказателства, няма как да обвиним никой. Нашите служби са направили много и това се отчита от всички западни сили, категоричен бе Бойко Борисов.

Той обаче изрази мнение, че е не може да се каже, че България е станала по-сигурна държава след атентата.  “Никой не може да се предпази от това. Виждате, че такива неща се случват навсякъде по света. Ние обаче работим да защитим нашите интереси. Именно затова по казуса Палестина и ООН, гласувахме въздържал се. Нашите приятели от Израел искаха да гласуваме против, но ние защитаваме нашите интереси в арабския свят”, обясни българският министър – председател.  Борисов засегна темата и за енергийната политика на България. “За шистов газ не сме си говорили с Обама. Знаете, че правим всичко възможно да спазваме екологичните норми в България. Неслучайно пръснахме толкова пари на данъкоплатците, за да защитим всякакви видове животни при строежите на магистралите. Ние сложихме мораториум върху шистовия газ. Същото важи и за “Бургас-Александруполис”. Има опасност за екологията и ние казваме не. “Южен поток” носи пари на държавата и няма опасност за околната среда, ние казваме да. Така стоят нещата при нас, каза още той.

Премиерът продължи разговора с темата за контингента ни Афганистан. „Войниците ни в Афганистан изграждат бойна дружба с колегите си от НАТО. Нашите военнослужещи придобиват и боен опит по този начин. Те са герои. На нас в България още ни куца малко уважението към героите”, каза още той. „България е за пример в света по време на световна икономическа и финансова криза, похвали се Бойко Борисов.  Барак Обама е запознат с всичко, което правим и ни похвали за това. Той е наясно, колко е трудно да се управлява по време на икономическа криза и ни даде за пример за прозрачно управление. Това е признание за мен, доволен беше Борисов. Поканихме Барак Обама да ни гостува и искрено се надявам, че това ще случи в най-скоро време“, допълни той.
Борисов не подмина темата и за предстоящите парламентарни избори у нас. „Аз не слушам Сергей Станишев и не му обръщам внимание. Той си мисли, че като повтори една лъжа 100 пъти и тя ще стане истина, разкри Борисов. БСП се ползват с голям медиен комфорт и всички знаем, как се постига това. Аз съм убеден, че рано или късно, сериозните политически наблюдатели ще обяснят, че ние бяхме единствения шанс за България. В нашата държава няма политическа класа и на нас ни е трудно. Народът ще каже дали сме се справили добре”, смята премиерът на България.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране