16.11.2018 | 0:01
Бонус. Малус. Фалос.
Във всяка нормална страна оттеглянето на Симеонов щеше да е бонус
Актуално

Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите на държавата то се оказва незначителен малус, след това държавата си пише бонус, а на теб показва фалос. Много е просто наистина.

Ето как става.

Депутатската заплата, тъкмо за Коледа, когато на теб ще ти причернява заради по-високите данъци с „Гражданска отговорност“, например се увеличи с 90 лева, понеже средната заплата в публичния сектор е нараснала. Депутатската и средната заплата, грижливо е разписано в закона, са скачени една за друга, за да е така, че депутатите винаги да забогатяват пропорционално с повишаването на заплащането в сектора им. Ето това е бонус. Преместваме се в твоя портфейл. Tам виждаме, че растат застраховка, данъци, дизел и покрай него всичко останало, но заплатата ти е останала същата – ето това е фалос.

Сега, възможно е ти да си страшно гневен на това – допускаме, че дори си толкова гневен, че да излезеш от мишата бърлога и да се включиш в протеста срещу високите цени. Но когато се прибереш вкъщи и с прегракнало гърло включиш телевизията, ще видиш, че там Цветан Цветанов категорично твърди, че протестите са организирани от БСП. Какво излезе? Ти си преживял гражданската си позиция като социален и морален бонус. Но Цветан твърди – не приятелю, гражданската ти позиция е обезценен от Корнелия Нинова малус – затова, вземи, предлагаме ти от сърце, ето този фалос.

Ако си си надраснал достатъчно масрафа, за да се интересуваш от срива на Търговския регистър, вероятно си разбрал, че катастрофата на една от най-важните системи би следвало да води до уволнения, а не до раздаване на бонуси за добре свършена работа. Но те са се раздавали, понеже просто, както каза Цачева, „имало такава формула“, сякаш тази формула е независима от човека и е природно явление като Витоша и понеже я има, значи трябва да се раздадат пари на хората в системата. Порови ума си сега за оная формула, която за зле свършена от теб работа винаги те награждава с бонус. Рови до утре ако искаш – формулата на живота ти е фалос.

Накрая погледай майките на децата с увреждания. Наблюдавай как излизат на площада всеки ден, а вицепремиерът отдавна си е бил отбой за оставка и единствената му грижа е как да избегне Боби Ваклинов по улиците. Разсъди: във всяка нормална страна оттеглянето на Симеонов щеше да е бонус. Но за твоите уж справедливи копнежи, директно от Министерски съвет, спуснат от прозорците с кранове и екипи по подсигуряване, издялан от мрамор и в двуметров размер, бавничко се намества паметника на вечния фалос. Снимай се пред него и му поднеси цветя. Ще бъде дълго там, а ти играй на бонус-малус-фалос до края на света.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране