27.12.2012 | 21:05
Бойко дал 1400 лв. за нощувка в Лондон на Олимпиадата
Посещението на премиера при Обама е струвало на бюджета 11 688 лв.
Снимка: Министерски съвет
Стандарт

Държавната хазна е платила 1400 лв. за нощувка на премиера Борисов в Лондон по време на Олимпиадата през лятото, показа справка по Закона за достъп до информация.  Посещението на министър-председателя при президента Барак Обама пък е струвало 11 688,75 лв. Въпреки внушителните суми, справките показват, че пътуванията на Борисов в последната календарна година от мандата му не могат да се сравнят с командировките на експремиера Станишев за 2008 г.

За цялата 2012 г. пътуванията на настоящия министър-председател са стрували на хазната малко под 22 хил. лв., докато през 2008 г. в посещенията на Станишев зад граница са инвестирани 40 533 лв. Според данните през 2008 г. червеният премиер е посетил Брюксел седем пъти. Справката сочи, че за последната пълна календарна година от мандата си Станишев е бил в чужбина 43 дни, а Борисов – 59 дни.

По закон, когато визитата на премиера е официална, разноските по нея се покриват от страната домакин. Държавата плаща само когато посещенията на министър-председателя са работни. Поканите за посещенията зад граница пристигат първо във външно министерство, а след това се предават на администрацията на Министерския съвет. Оттам следва съгласуване и след решение започва и събиране на делегация, която ще съпровожда премиера по време на визитата му.  Последната дума за броя и състава й има министър-председателят.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране