14.12.2012 | 11:39
Борисов: Разбихме монополите! Найденов му приглася: Точно така
Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са малки, но са много от пет - шест места се чува едно и също, казва още премиерът
Снимка: Министерски съвет

“Разбихме монополите, които бяха изграждани с годините!” Това заявява на последното заседание на правителството в сряда премиерът Бойко Борисов по повод статистика на Евростат, според която цените на хранителните продукти у нас са най-ниските в целия Европейски съюз. Темата се оказва основна за министрите преди празниците, а земеделският министър Мирослав Найденов казва, че иска да опровергае обвиненията на БСП за лошото състояние на селскостопанския сектор.

„През 2011 година брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година. Положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52,2% и надхвърля 1,4 милиарда долара. Тук едно уточнение – това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо … С тези данни отговарям и на упреците на опозицията, че този сектор не върви. Видяхте, това са цифрите”, заявява гордо  аргоминистърът. Премиерът пук му отговаря: „Това им е работата. Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат – говорят лъжи, водейки се от поговорката „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”. Лъжат, лъжат, лъжат…”, възмущава се премиерът. След това той добавя, че „никой не искал да вникне в цифрите”. След всяка реплика на премиера агроминистърът само казва: „Точно така“ и „Това е също категорично“.

Бойко Борисов обаче веднага намира решение на проблема – цифрите да се носят от министрите  по предаванията в медиите. Такъв съвет отправи към подчинените си правителственият ръководител с цел да се „натрие носа” на опозицията. Самият той се появи с папка с документи по време на последното си гостуване в предаването „Нека говорят“, където с „цифри“ опроверга твърденията на Сергей Станишев, че правителството му похарчило оставения от Тройната коалиция фискален резерв от близо 8 млрд. лв.  „Отивате, подписвате ги тези документи, тези данни и ги оставяте, примерно, в предаването, в което участвате, което и да е то, и казвате – ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не. Затова като отидете там, както Дянков направи – носиш документите, извлеченията – заповядайте, пожелаваш им лек ден”, дава той указания на министрите си.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно още, че премиерът е спрял 3 млн. лв. допълнителни средства по бюджета на земеделското министерство, поискани за борба с градушките.  Кабинетът се съгласява с искането на земеделския министър – за 7 млн. лв. допълнително за Българската агенция по безопасност на храните за осигуряване изпълнението и заплащането на труда на практикуващите ветеринарни лекари при изпълнението на мерките по програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните и за покриване на част от задълженията по сключени и неразплатени договори с екарисажите във Варна, Шумен и „Холсим България” АД.

„За градушките логиката ни е такава – даваме милиарди за производството на зърно. Това е все едно на един магазинер да ходя да му направя покрива, за да не му тече вода в магазина. Нормално е този, който прави тази продукция, да си плаща – милиарди дотации отиват, а става въпрос за 3 милиона, които държавата да даде при положение, че милиарди, стотици милиони се изливат в тези браншове. Нормално е всеки да си гарантира своята продукция. Утре ще кажат – да ни ваксинират животните без пари, да дотираме всяка една дейност. И затова тези 3 милиона ги спрях”, казва Борисов и поръчва на земеделския министър Мирослав Найденов – да проведе среща с бранша.

„На тези хиляди ще им се паднат стотинки. Иначе всеки бранш може да каже: искам да ме защитиш. И това е една много порочна практика. Това е като при земетресенията. Да, навсякъде виждате има дарителски кампании по линия на Червен кръст, Червен полумесец, ние в България си превръщаме държавата в застрахователна компания. Изкривяваме пазара, от една страна, но по-важното, което е, че всеки трябва да мисли за себе си и за бизнеса си. Иначе в момента наблюдавам, едно време като бях главен секретар всички идваха при мен за помощ, станах кмет – идваха там, сега всеки вика – държавата да помогне. Държавата е обща, на всички хора. Колкото й е по-малко ролята, толкова по-добре за държавата”, казва Борисов. Земеделският министър Мирослав Найденов е заявил, че има предложение от самите браншови организации тези средства да се вземат от средствата, които така и така отиват като субсидии и да не идват директно от републиканския бюджет.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране