01.02.2013 | 13:04
Борисов реже лентички по време на отпуск
Премиерът иска да установи ТВ демокрация, смята опозицията

БСП се възмути от отсъствието на премиера Бойко Борисов от парламентарния контрол. Според социалистите има въпроси, зададени към него още през декември, на които отдавна по правилник е трябвало да отговори. Парламентарната шефка Цецка Цачева обясни, че вчера и днес министър-председателят е в отпуск, който няма как да бъде прекъснат, за да отговаря на питания на избраниците.
От БСП изразиха учудване, че по време на отпуска си Борисов ще открива ново болнично отделение в Разград заедно със здравния министър Десислава Атанасова, която е в залата за участие в парламентарния контрол. Вчера пък премиерът откри изцяло подменената водопроводна и канализационна мрежа, нова пътна настилка и тротоари в село Черниче, община Симитли.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи поведението на премиера като неглижиране на парламента. „Винаги сме подчертавали, че е скандално отсъствието на премиера от обсъждането на вотове на доверие или недоверие, от парламентарния контрол, от приемането на бюджета, това показва ясна тенденция на сриване на демокрацията“, заяви  Станишев. Той изтъкна, че неслучайно следващата седмица в Европарламента има дебати на тема състояние на демокрацията и върховенството на закона в България (включително нападението срещу Доган – б.р.). „6 г. след нашето членство в Европейския съюз стои този въпрос – срамна работа. Има стремеж да се установи телевизионна демокрация, управление, което се гради на телевизионен пиар“, добави лидерът на Сергей Станишев.

Георги Пирински пък поиска от Цачева първа точка от работата на депутатите идната седмица да е изслушване на Борисов заради натрупаните въпроси към него. Той посочи, че над 2 м. с различни обяснения той не е взимал участие в петъчния парламентарен контрол. Пирински изтъкна, че Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват на техни заседания и да отговарят на поставените въпроси. По думите му позицията на шефката на парламента, че няма правомощия да задължи премиера да се яви, е напълно несъстоятелна. „Не знаете или не желаете да упражните правомощията си. Бягството от парламента руши закона в страната. Борисов ни съветва да работим като германците, за да просперираме. Къде е той, защо не е на работа?”, попита депутатът от БСП.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране