14.01.2013 | 9:19
Борисов се отказа от 8000 лв. заплата
Той ще продължи да получава 3 403 лева месечно възнаграждение

Министър – председателят Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Симеон Дянков да бъде спрян законопроекта за драстично увеличение на заплатите на най-висшите кадри в изпълнителната власт. Документът предвижда заплатите на бъдещия премиер, на президента, на бъдещия председател на Народното събрание да станат 8000 лв. Сериозно увеличение е заложено и за заплатите на бъдещите министри, кметове, областните управители. За изготвянето на подобен законопроект се знае отдавна, но текст официално не е публикуван, а обсъжданият ръст на възнагражденията досега бе тайна.

За обмисляните нови заплати на топ кадрите в изпълнителната власт се разбра покрай проведена среща на представители на Министерство на финансите с представители на местната власт. Кметовете отдавна настояват за по-високи възнаграждения в общинската администрация, които са по-ниски спрямо централната администрация. Самият Борисов също нееднократно е казвал, че е „смешно да носи цялата отговорност за държавата срещу 1500 евро на месец“.

Според предложените от Симеон Дянков таблици месечната заплата на премиера, председателя на Народното събрание, президента трябва да бъде увеличена на 8000 лв. В момента заплатата на министър – председателя е приравнена към тази на шефа на парламента и възлиза на 3403 лв. Възнаграждението се смята на базата на депутатските заплати и е 55% по-високо от тях. Президентът взима две депутатски заплати – 4392 лв., а заплатите на министрите са равни на тези на шефовете на комисии в Народното събрание – 2964 лв. Самите депутати взимат три средни заплати за обществения сектор в страната, като възнагражденията им бяха замразени към нивото от края на 2009 г. – 2196 лв. заради кризата. Предложеният от Дянков ръст на заплатите на министрите е по-скромен – на 4000 лв. Толкова според вицепремиера трябва да вземат и кметовете, и областните управители. Вицепрезидентът и вицепремиерите пък трябва да вземат по 6000 лв.Не е ясно на каква база са пресмятани новите нива на възнагражденията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране