20.01.2013 | 13:08
Борисов силно се възмутил от боя над Октай
Премиерът определи вчерашното покушение над Ахмед Доган като „инцидент“, пратил Цветанов в болницата при ДПС - шефа
Снимка:ГЕРБ

„Ахмед Доган налага езика на омразата“. В своя доклад от вчерашната конференция той провокира омраза. Това каза премиерът Бойко Борисов в първия си коментар за вчерашното нападение над Ахмед Доган в зала 3 на НДК по време на Осмата национална конференция на ДПС.  Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха разширеното депо на метрото в столичния квартал „Обеля“.

Според премиера службите за сигурност са реагирали адекватно с някои пропуски, но той е силно възмутен от линча и побоя, който делегати на форума нанесоха на нападателя. Премиерът нарече вчерашния опит за покушение „инцидент“ и изказа твърдото си мнение, че с това оръжие не би могло да има посегателство върху живота на лидера на ДПС.

Борисов се спря в своето изявление на доклада на Доган от вчерашния ден, в който има преки упреци към ГЕРБ и лично към него като премиер, като заяви, че от страна на ГЕРБ няма омраза към етническата партия, нито към нейния лидер, а омразата се внушава и се осъществява вътре в редиците на ДПС. Пример, за което е и вчерашният инцидент, при който мюсюлманин е нападнал вече почетния пожизнен председател на ДПС. Премиерът заяви също, че е пратил лично вътрешния министър Цветанов да посети Ахмед Доган в болницата, за да се увери, че всичко с неговия живот и здраве е наред. Борисов съобщи, също, че нападателят е оставил писмо до майка си, но не пожела да коментира неговото съдържание.

За новия председател на ДПС Лютви Местан, Борисов каза, че е в много добри отношения с него, че е един умерен, разумен и компетентен политик и човек, като не забрави да добави, че Местан ходи редовно на работа.

„Не мога да съм съгласен, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда в България“, обясни още министър-председателят. Според него,  инцидентът има своето начало, своя предтекст. „Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм.  Това е демокрацията. В никакъв случай не мога да го оправдавам. Не мога да оправдая напълно и реакциите на много от длъжностните лица и делегати на конгреса затова, че когато вече нападателят беше повален, му нанесоха такъв зверски побой, с омраза. Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от НСО, който се опитваше да го предпази. Винаги има стрес и първоначална реакция, когато хората действат с друга сигнална система. Бих призовал и двете страни да бъдат малко по-умерени. Защото с първите си изказвания господин Местан и господин Казак провокираха омраза в България. В самия си доклад – Ахмед Доган я провокира”, каза още  Бойко Борисов.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране