07.07.2019 | 22:36
Борисов за скандала с Дачич: Сърбите ги е яд и ни завиждат за геополитическите успехи
Оказа се, че и разяреният сръбски външен министър е приятел на българския премиер

България и Сърбия влязоха в сблъсък и взаимно търсят дипломатически обяснения, след като сръбският външен министър Ивица Дачич реагира остро на реплика на Бойко Борисов за статута на Косово.

Министерството на външните работи привика посланика на Сърбия у нас по повод поведението на Дачич. По-късно сръбският външен министър обяви, че самият той е извикал на разговор ръководителя на българското посолство в Белград.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че скритата причина за раздразнението на сърбите били геополитическите успехи на правителството, което променило „осите на Балканите“. „Не знаете как отеква България и Северна Македония заедно, а не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Затова, Кате, така реагира моят приятел Ивица. Винаги оста е била Атина-Белград. България никога не е участвала в тези процеси, не е чувала за тях. Иначе ми е добър приятел, знаеш. Но ги е яд малко. На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество“, обърна се Борисов към първия ни дипломат Екатерина Захариева на форума на ГЕРБ, проведен вчера. И допълни: „Не ти дадох да подскочиме силно и да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение“.

Косовският премиер Рамуш Харадинай също се намеси в разпрата, като благодари на българския си колега Бойко Борисов за „принципната позиция по отношение на Косово и правото му да бъде част от европейското семейство“, предаде МИА. Харадинай написа в своята страница във Фейсбук, че решението за провеждане на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския процес още по-значителен за региона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране