09.12.2012 | 19:20
Ботьо Ботев не чувствал вина за присъдата срещу България в Страсбург
Не му остава нищо друго, освен да се оправдава, отвърна му Юрий Ленев
Снимка: Нова тв

„Не се чувствам виновен, защото съдът в Страсбург представя позицията на потърпевшия”. Така бившият началник на отдел „Тежки престъпления срещу личността” Ботьо Ботев коментира решението на Европейския съд по правата на човека, че Юрий Ленев е бил изтезаван от полицейски служители с цел изтръгване на показания.

Ленев беше обвинен, а през 2006 г. оправдан в България за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Европейският съд реши, че Ленев е бил изтезаван от полицията, за да даде самопризнания. Още тогава лекар установил много кръвонанасяне по цялото му тяло и разкъсни рани на китката и пръст на лявата ръка. Сега държавата трябва да плати на Ленев обезщетение от 27 000 евро и 4 000 евро разноски по делото.

Според Ботьо Ботев обаче съдът в Страсбург „решава според доказателствата, които са му дадени”. „В Страсбург не е водено разследване”, заяви Ботев пред Кеворк Кеворкян. „На съда е предоставена страната така, както Ленев я вижда, с правно оформяне от Българския хелзинкски комитет”. Ботев коментира и това, че България като страна по делото не е била представена в съда. „Ако беше представена, доказването на обратната страна щеше да е твърде лесна работа”, заяви бившият шеф на „Тежки престъпления ”. По думите му насилие над Ленев действително е имало, но само при ареста му.

„Насилието там е доказано. Насила са го вкарали в кола”, обясни Ботев. „И на начинаещ юрист му е ясно, че доказателствата, дадени в предварителното разследване, нямат никаква доказателствена стойност”, добави Ботев. „В Следствието ли го биха?”

„На Ботьо Ботев му остава само да се оправдава, оплескал е всичко в кариерата си и в това дело”, отговори Юрий Ленев. „Нищо не съм си измислил. В СРС-ата си е написано”. По думите му касетите от СРС-ата е трябвало да бъдат унищожени в 10 дневен срок, като преди това са свалени на хартиен носител, което не е станало. Това обаче е станало три години по-късно, през 2002-ра. Ленев отхвърли обвиненията, че се е съпротивлявал при ареста си.  „Срещу 22-ма души какво да правиш”, попита Ленев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране