04.03.2013 | 15:56
Боян Радев дари 10 икони на НИМ
Той е най-големият дарител на музея
Снимка: НИМ

По случай 135-ата годишнина от Руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност известният световен и олимпийски шампион Боян Радев подари 10 изключително ценни икони от своята колекция на Националния исторически музей (НИМ), съобщиха от музея.

В различни години и по различни поводи той е дарил на музея над 200 антични, средновековни и възрожденски паметници, както и всички свои награди и отличия от спортната си кариера. Те са изложени в специална зала – „Дарение Боян Радев“. Боян Радев заяви пред музейните специалисти, че ако НИМ бъде преместен в центъра на столицата, то той ще дари на музея голяма част от колекцията си.

Боян Радев е дарител № 1 на НИМ. Неговият пример следват и други колекционери. Музейните специалисти подкрепят мнението на българските спортисти и лично Боян Радев за оставането на борбата сред олимпийските спортове. „Борбата е един от петте спорта, с които са започнали олимпийски игри в 7 в. пр. Хр., и никога не е отпадала от програмата им. Освен това борбата е един от най-мъжествените и атрактивни спортове и мястото й е под петте преплетени олимпийски кръга“, каза директорът на музея Божидар Димитров.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране