15.01.2013 | 15:03
BTV дължи 2,5 милиона лева за авторски права
Телевизията и „Булсатком“ спорят за авторско съдържание, което не притежават

BTV дължи рекордните 2,5 милиона лева на Сдружението за колективно управление на авторски права „Мюзикаутор“. Медията не е плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона тя трябва да превежда на организацията съответните отчисления. Парадоксално в случая е, че bTV e медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към „Музикаутор“.

Според организацията, bTV Media Group и „Булсатком“ продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най – емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, твърдят от „Музикаутор”. Според експертите по авторско право казусът между компаниите е „избирателно“ позоваване на закона. “Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между bTV и “Булсатком” е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре – едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права. Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават”, се казва в становище на сдружението.

Според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, в която членува и bTV, кабелните оператори като “Булсатком” отделят за телевизиите под 20% от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%. Но за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо. Докато bTV е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права. Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) е длъжна, съобразно язакона да договори заплащането за препредаваните от нейните членове програми, но това не се случва до този момент.

От „Музикаутор“ твърдят, че повече от 1 г. се водят безрезултатни преговори, като през цялото време членовете на БАККО практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права. За да защити законните права на своите членове, “Музикаутор” търси всякакви възможни начини за разрешаване на въпроса, като включително е поискал и експертно становище от СЕМ, а в хода на тази година ще бъде потърсена допълнителна помощ и от изпълнителната и законодателна власт с искане за още по – рестриктивна нормативна уредба. „Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права представлявани от Музикаутор на територията на България и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред“, категоричен е председателят на Управителния съвет на “Музикаутор“ Ясен Козев.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране