24.12.2012 | 12:44
bTV и TV7 пробват да прехвърлят клиенти към Vivacom
Телевизиите в картел за кражба на клиенти на Bulsatcom

Между bTV и TV7 има споразумение, чиято цел е да се прехвърлят клиенти на доставчика на тв програми и интернет Bulsatcom към Vivacom. Съсобственик на мобилния оператор на Цветан Василев, който притежава Корпоративна търговска банка, телевизия TV7 и множество вестници и интернет издания.

Според председателя на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТУИ) Янаки Ганчев, миноритарният акционер в bTV Красимир Гергов вече не контролирал рекламните потоци в на bTV Media Group. “Рекламата в най-голямата телевизия вече се контролира от Корпоративна търговска банка, която е собственик и на TV7, както и на Vivacom“, обяви Ганчев.

Асоциацията на потребителите вече е информирала еврокомисаря за новите технологии Нели Крус по казуса Bulsatcom – bTV. “Има картелно споразумение, защото стартът беше даден в петък от bTV, но вчера към това действие се присъедини и TV 7. Крайната цел е облагодетелстване на Vivacom. Защото Vivacom веднага подаде сигнал, че до понеделник включва извънредно всички потребители, които се появят отнякъде. Ясно е от къде”, заяви обясни Ганчев. Според него, тази манипулации ще им излязат „солено, тъй като за подвеждането на българските потребители ще бъде сезирана Европейската комисия. ”Говорим за пряка инсценировка. bTV е най-малкият проблем тук. Сравнителният анализ на асоциацията показва, че Bulsatcom е с едни от най-ниските цени и може би това е причината”, смята Янаки Ганчев.

Пламен Петков от Bulsatcom заяви, че броят на компанията е изключително динамичен и не може да бъде определен във всеки един момент. „bTV Media Group се опитва да ни принуди да въздействаме върху цените на крайния потребител“, обяви Петков. Той е категоричен, че операторът няма задължения към телевизията: “Напълно невярно е твърдението, че Bulsatcom дължи някакви средства на bTV. Нито стотинка задължения няма Bulsatcom към bTV”, заяви той.

Изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) Магдалена Георгиева съобщи, че bTV предоставя своите програми само в пакет. „Това задължително пакетиране е едно от основанията, които карат БАККО да мисли за злоупотреба с господстващо положение на пазара от страна на bTV. Крайната цел на bTV е да получи увеличение на цената за разпространие на телевизионните си канали. Това се случва с непазарни методи“, подчерта тя.

В петък миналата седмица bTV обяви, че “във връзка със системното неизплащане на задължения в големи размери от страна на сателитния оператор Bulsatcom към bTV Media Group абонатите на този доставчик няма да имат достъп до каналите на bTV Media Group в мрежата на Bulsatcom за неограничен период от време”. Към bTV веднага се присъединиха и каналите на TV7 на Цветан Василев в идентично писмо до медиите. Мобилният му оператор Vivacom, който е и интернет и тв доставчик обяви, че има пълна готовност да поеме клиентите на Bulsatcom, за да им осигури да гледат двете телевизии и техните второстепенни канали.

Картелът между двете телевизии за кражба клиенти на Bulsatcom чрез медийни манипулации засегна стотици хиляди абонати от цялата страна в навечерието на Коледните и новогодишни празници. Коментарите на зрителите във форумите и медиите обаче изненадаха и стреснаха bTV и TV7. Огромното мнозинство от потребителите декларираха, че двете телевизии въобще няма да им липсват. Kлиенти на Bulsatcom твърдят, че предпочитат безплатното HBO пред каналите от групата на bTV. Няколко часа след спиране на сигнала операторът реши да компенсира своите абонати, като пусна безплатно HBO, HBO Comedy и Cinemах.

Неуспешният опит на bTV да изнудва операторите да купят негледаемите им телевизионни канали от групата в пакет накара ръководството да разпространи съобщение снощи, в което се казва, че „връщат сигнала към потребителите на Bulsatcom:“ “Към момента нямаме решение по казуса с Bulsatcom, независимо от усилията ни в тази посока. За съжаление дори нямаме изразена добра воля и гаранции от страна на оператора за преустановяване на дискриминационното и некоректното поведение спрямо bTV Media Group. Независимо от това, само заради вас, верните наши зрители, връщаме сигнала си към Булсатком за предстоящите празници, считано от днес, 23 декември, 16 часа”.

Loading...
  • Георги каза:

    Тия са политически проститутки.

  • оставете коментар

    МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
    Коментарите подлежат на модериране.
    Правилата за коментиране