01.03.2013 | 11:46
Бутнаха 60 незаконни цигански къщи в Петрич
Мургавите плашат с гражданска война, 300 души спят на открито

Десетки цигански къщи бяха изравнени със земята в Петрич. След протеста на жителите срещу ромските набези в домовете им, общината се е заела с проблема. Само за няколко дни са съборени над 60 незаконни къщи. Това обаче не тушира напрежението между роми и българи. Вместо това сега налице е нов проблем.

Само преди 2 седмици над 100 души излязоха на пътя за Кулата, за да изразят недоволството си от посегателствата на ромите над домовете им. Още в първия ден на общественото недоволство бяха бутнати 20 бараки. Ромите светкавично въстанаха. „Не само, че е ненормално, напротив и е обидно и не е само хвърлянето на камъни, а и по-малките от тях са си сваляли гащи и ги има заснети, което е обидно спрямо всички останали хора“, казва кметът Вельо Илиев.  Сега в града обикалят 12 охранители, които следят за реда в размирния район. Идеята е те да станат 20. Междувременно обаче повече от 300 роми от дни спят на открито. Призоваха кмета бързо да им намира подслон.

Цигани - Петрич

От община Петрич обясниха, че циганите, чиито колиби са съборени, имат роднини, при които могат да се нанесат. Освен това помощите, които голяма част от тях получават, са достатъчни да излязат на свободен наем. Ромите обаче заплашват с бунт. Младеж посочи едно от децата, което по думите му страда от епилепсия и попита – „какво искат от нас да стане гражданска война ли“. Циганка с пеленаче на ръце не спря да крещи, че „това, което правят българите не е хубаво. Вие ни бутате къщите, вие, българите“, не спираше да нарежда тя.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране