07.12.2012 | 17:21
Циганите дошли от Индия в Европа пред 900 г.
В Европа живеят над 10 млн. мургави наследници на народ, зародил се в Северозападна Индия преди 1500 г.

Европейски генетици са анализирали генома на ромите и са установили, че този народ се е зародил в Северозападна Индия преди около 1500 години и е проникнал на територията на Европа преди 900 години, съобщи агенция РИА „Новости„, като се позова на публикация в списание Current Biology.

„От гледна точка на генетиката всички роми са свързани помежду си с две неща – те произхождат от Северозападна Индия и техните представители са встъпвали в брак с представители на другите народи по време на миграцията им по цялата територия на Европа. Нашата работа подчертава колко необходимо е изследването на генетичната история на ромите за пълноценното изучаване на генетиката на европейците като цяло“ – заяви ръководителят на групата учени Манфред Кайзер от университета на Ротердам.

Групата генетици под ръководството на Кайзер е възстановила историята на ромите, сравнявайки и съпоставяйки генома на хората от 13 обособени групи роми, живеещи в различни страни на Европа. На територията на Европейския съюз живеят над 10 милиона роми. По-голямата част от тях са в страните от Централна и Източна Европа, сред които Румъния и Унгария. Предците на ромите не са оставили след себе си паметници на писмената история, поради което историческата родина и историята на миграцията им остава загадка. Кайзер и неговите колеги са открили отговор на тези въпроси, като са се обърнали за помощ към самите роми. Учените са формирали група от 206 роми – доброволци, живеещи в различни държави на Западна и Източна Европа, събрали са проби от ДНК и са декодирали генома им.

След това генетиците са сравнили генома на доброволците с виртуално ДНК на 5000 роми и други народи, живеещи отвъд пределите на Европа. Това е позволило да определят около 800 000 еднонуклеотидни полиморфизми, които по-нататък са били използвани като „метър“, за да се измери генетичното разстояние между народите. Според изчисленията на генетиците най-вероятната родина на ромите е територията на съвременните щати Гуджарат, Раджастан и Кашмир в Северозападна Индия. Именно тук живеят няколко изолирани народа, чийто геном е най-близък до този на ромското ДНК.

Ромите са се обособили от другите народи на индо-европейската езикова група преди малък период от време – само преди 1500 години. Тогава е започнало преселението им по посока към Европа, по време на което са прекосили Средна Азия и Близкия изток. Според учените малко преди проникването им в Европа и скоро след тези събития ромите са преживели две резки намалявания на популацията. Това показва малкият брой разлики между геномите на различните представители на този народ. Съпоставяйки различията в устройството на генома на европейските и неевропейските роми, учените са установили, че първите представители на този народ са достигнали границите на Европа преди около 900 години. Генетиците предполагат, че ромите са се настанили първо на Балканите, а след това са се разпространили по Западна Европа.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране