10.01.2013 | 14:19
Държавата призова bTV и „Булсатком“ да се помирят
Не приемам, че качеството „медия“ дава имунитет срещу наказателно преследване, заяви Цацаров

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) апелира за конструктивен диалог между „bTV Медиа Груп“ ЕАД и „Булсатком“ АД в името на българския потребител. Институцията, която от дълги години се ръководи от Веселин Божков, е разгледала писмата, получени от двете страни за спора по излъчването на програмите на телевизията.

„Спорът има търговски характер и трябва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство. Компетенциите на комисията са изрично и изчерпателно регламентирани в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), издадените въз основа на него актове и в приложимите актове на правото на Европейския съюз“, се казва в становището на регулатора.  Оттам добавят, че нямат правомощия да се намесват в договорните отношения между предприятията. Според тях при непостигане на съгласие между страните, компетентност за решаване на този спор има българският съд. Другият държавен орган, който има правомощията за намеса и контрол при ограничаване на конкуренцията на пазара на предоставяне на радио и тв услуги е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа, с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми, заявяват от комисията. Преди дни Съвет за електронни медии също заяви, че няма да се меси в спора между двете компании.

В първите си изявление като главен прокурор, Сотир Цацаров обяви, че ще поиска информация за акцията на Икономическа полиция срещу офис на телевизия ТV+. Вчера столични полицаи, под ръководството на зам.-градския прокуроро Роман Василев, влязоха в офиса на медията по сигнал за данъчни престъпления. Телевизията се излъчва в мрежата на „Булсатком“. Софийската градска прокуратура получила сигнал за двойно счетоводство, подаден през декември.

Сотир Цацаров научил за акцията от медиите. ”Не можем да приемем факта, че качеството “медия” дава имунитет срещу наказателно преследване. Що се отнася до посегателствата срещу журналисти, те в голямата си част не са битови. Свободата на медиите е нещо, което е правило за едно общество. Важно е обаче наказателното преследване да не се превръща в средство за натиск върху дадена медия”, каза още той.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране