17.02.2013 | 13:54
„Да запалим монополите“ блокира България
Хиляди поискаха оставката на Бойкко Борисов, дават седмица на правителството да реши проблема с рекета на монополите

Протести под надслов „Да запалим монополите“ 4 част се провеждат в цялата страна. Хиляди хора излязоха на улицата заради високите си сметки за ток и парно в 24 града.  Протестиращите пред сградата на  икономическото министерство, заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат – „вън от властта”. Звучат освирквания и скандирания „мафия” и „оставка”, както и „Всеки ден ще е така, до победата”. На протеста се развява българско знаме, голямо около пет метра. Част от протестиращите носят лозунги, на които пише: „Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България”, „Неграмотните мутри нямат място във властта“, „Крепостен роб на топлофикация! Докога?”, както и „Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, „Без ЧЕЗ не утре, а днес”, „Долу ГЕРБ”, „Еничари, краят идва”.

Спряно е движението по бул. „Г.С.Раковски”, където са застанали част от протестиращите. На протеста има засилено полицейско присъствие. Сградата е оградена с полицейска лента и протестиращите не се допускат в близост до нея. Пред входа на сградата също има много полиция.

Протестиращите срещу високите сметки за ток и парно блокираха „Орлов мост“ за около 40 минути. Следващата неделя те поканиха цялата страна да се включи в протеста срещу високите сметки за ток. Протестиращите призоваха мета на Столична община Йорданка Фандъкова да спре всички дела на „Топлофикация” срещу гражданите до изясняване на ситуацията. „Всички граждани, които смятат, че фактурите им са невалидни или надвишени, да спрат да плащат сметките си, за да могат да фалират всички електроразпределителни дружества”, пожелаха гражданите.

От 12 часа двете платна на главен път Е-79 са блокирани от хиляди протестиращи. Шествието тръгна в посока Дупница и блокира двете пътни платна. Движението е спряно и в двете посоки. Образували са се колони от леки и товарни автомобили. Всички превозни средства се отклоняват по обходен маршрут.

Над 5000 пловдивчани протестират в момента пред сградата на ЕВН в Пловдив. Над 1000 протестиращи посрещнаха останалата част от шествието пред сградата на EVN. Някой от протестиращите хвърлят домати към полицаите, но няма голяма агресия сред тях. Има много млади семейства с малки деца. Протестиращите носят лозунги, на които пише – „Надпартиен протест“ и „Край на апатията“.

Над шест хиляди варненци протестираха срещу рекета на монополите. Недоволните развяват националния трибагреник. Звучат революционни песни. Издигнати са и много плакати, сред които се открояват: „Национализация или смърт“, „Буда, ние не сме будали“. Хилядите протестиращи скандират „Мафия“, „Оставка“, „Революция“, „Българи, юнаци“, „Енерго-про вън“.

„Всеки ден ще е така, да се готви ВиК“ каза един от протестиращите, тъй като наскоро в морската столица се увеличиха и цените на водата. Един от присъстващите биеше училищния звънец и каза, че и преди 20 години го е носил по време на протестите, но не вярва, че България може да се промени радикално, предаде БНР.

Русенци се присъединиха към националния протест срещу монополите, като се събраха днес в 11 часа пред сградата на „Енерго про“ в града. Повече от две хиляди човека се включиха в инициативата. Протестно шествие отведе гражданите пред общината, където те говориха за исканията си – спиране на безчинствата на монополите и оставка на управлението на държавата.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране