09.12.2012 | 19:36
Директори – менте ръководят глобалната офшорна индустрия
Мащабно разследване изкара на светло истинските собственици на хиляди компании
Британските Вирджински острови

Процъфтява глобалната офшорна индустрия, която помага за укриването на данъци и активи, а основни участници в повечето схеми се оказват т.нар. корпоративни „фиктивни директори“, като повечето от тях са с британско гражданство. Правителството в Лондон твърди, че на подобни закононарушения отдавна е сложен край, но съвместно разследване на вестник  „Гардиън„, предаването „Панорама“ на Би Би Си и базираното във Вашингтон Международно обединение на разследващите журналисти опровергава тези твърдения.

Над 21 500 компании използват услугите на 28 т.нар. фиктивни директори. Тези хора, които реално продават имената си, играят ключова роля при опазването в тайна на стотици хиляди търговски сделки. Имената на фирмените ръководители фантоми се използват в официалните корпоративни документи, както и адреси в неизвестни кътчета из целия свят. Според британското законодателство това не е незаконно, а понякога и фиктивните директори напълно отговарят на разпоредбите. Данните, събрани по време на разследването, обаче показват, че повечето от шефовете фантоми само на хартия ръководят компаниите, зад които стоят имената им.

През 1999 г. британското правителството твърдеше, че във Великобритания индустрията на фиктивните директори вече „действително е поставена извън закона“, след като съдията Уилям Блекбърн заяви, че съдът не може да позволи „ситуация, при която някой ръководи толкова много фирми и след това не носи никаква отговорност“. Разследването обаче показва, че контролът върху тези дейности се е провалил. Зад тези ръководители фантоми всъщност се крие многообразие от реални собственици, включително и такива, които са напълно законни – от руски олигарси до предпазливи спекуланти на британския пазар за недвижимо имущество. Единственото общо между тях е желанието им да не бъдат разкрити. Ето и някои от собствениците, които успяхме да разкрием:

– Живеещият в Лондон руски милиардер Владимир Антонов, който е собственик на футболния клуб „Портсмут“. В момента той обжалва издадената от Литва международна заповед за задържането му. Антонов е притежавал фалирала банка в балтийската държава. Той отрича да е извършвал закононарушения;

– Софтуерният инженер Яир Спицер, който живее в Северен Лондон. Той купува и продава апартаменти в британската столица. „За тази структура на нашия бизнес ни посъветваха британските ни счетоводители… тя е напълно законна“, обяснява Спицер;

– Богатата израелска фамилия Хакми е използвала компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, за да купи офис сграда в Лондон за 26 млн. британски лири. Говорител на семейството обяви: „Възможността за сключването на договора ни бе представена (поверително) от наш джойнтвенчър партньор, който осъществи сделката“;

– Никълъс Джоану, чиято компания „Армстронг Груп“ продава акции от адрес в централната част на Лондон. В. „Гардиън“ не успя да разговаря с него;

– Компанията „ЕсПи Трейдинг“, която през 2009 г. е свързана с казахстански бизнесмен и е въвлечена в оръжеен скандал с Иран. Оказва се, че фиктивни директори от Вануату не знаят нищо за истинската дейност на фирмата. Оттам обясняват, че е имало „няколко случая на злоупотреби от страна на клиенти“.

В паралелно разследване програмата „Панорама“ на Би Би Си показа посредник, който предлага да помогне на репортер, работещ под прикритие, да не плаща данъци. Джеймс Търнър от фирмата „Търнър Литъл“ от Йорк е готов да осигури фиктивни директори в Белийз. „Те дори няма да знаят, че са директори, само им се плаща за това“, обяснява той.

От представител на втора такава фирма, „Атлас Корпорит Сървисиз“, е поискана максимална конфиденциалност. Техен служител обяснява, че много от ръководителите фантоми изобщо не знаят за какво се използват имената им. Джеси Хестър, който ръководи „Атлас Корпорит Сървисиз“ от Мавриций, убеждава свой потенциален клиент, че е почти невъзможно да бъде заловен във Великобритания. „Данъчните власти не разполагат с ресурси, за да преследват всички … За тях това е толкова възможно, колкото и спечелването на лотарията“, казва той.

Целта на разследването е да се сложи край на анонимността на офшорните компании – най-сенчестата страна на британския финансов сектор. Британските Вирджински острови са доста успешно място за укриване благодарение на изключителната секретност, която предлагат. В карибската държава, която е под контрола на Великобритания, са регистрирани повече от 1 милион офшорни фирми с анонимни собственици, след като през 1984 г. страната стана данъчен рай. Истинските им притежатели често са хора, които поради различни причини, някои напълно законни, не желаят да съобщят публично какво правят с богатството си.

Тази година обаче Международното обединение на разследващите журналисти стартира мащабно разследване по цял свят. Целта му е да се идентифицират държава по държава хилядите истински собственици на такива фирми. „Използваме специален софтуер, за да проверим стотици хиляди офшорни компании. Освен това разговаряме с важни вътрешни хора, които могат да хвърлят светлина върху този малко познат и слабо регулиран свят. Доволни сме, че информацията, с която разполагаме, е автентична“, казва Джерард Райл, който е директор на Международното обединение на разследващите журналисти. Той вярва, че този глобален проект на организацията, който трябва да бъде завършен през следващата година, ще разкрие сенчестата финансова система, прикриваща движението на трилиони долари по целия свят.

В. „Гардиън“ се включи в тази инициатива и успя да се свърже с много от хората, които реално стоят зад офшорните фирми. Много от тези хора твърдят, че не са направили нищо противозаконно, а просто са се възползвали от законните данъчни облекчения или от възможността да останат анонимни. Според анализатори обаче политиката на островите може да създаде възможности за злоупотреби заради липсата на прозрачност.

Свързани са с армията и разузнаването

Част от фиктивните директори на компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, имат връзки с армията и разузнаването, показват данните от разследването. В миналото британският оръжеен гигант BAE бе най-известният потребител на дискретността на офшорните фирми. През 2003 г. „Гардиън“ разкри, че компанията е регистрирала две тайни дружества на Британските Вирджински острови. Недекларираните дъщерни дружества са използвани за тайно разплащане на стотици милиони британски лири срещу получаването на договори за доставки на оръжие в чужбина.

Сегашното разследване на Международното обединение на разследващите журналисти и на в. „Гардиън“ разкри самоличността на други офшорни компании. Лаутън Нелсън притежава фирмата за компютърен шпионаж „Гамма Груп“, в която работят бивши военни. Фирмата продава технология за подслушване на правителства в държави в Близкия изток и в Югоизточна Азия. Нелсън притежава регистрирано на Британските Вирджински острови подразделение на компанията „Гамма Груп Интернешънъл“. Той регистрира офшорката на Британските Вирджински острови през 2007 г., като използва услугите на базираната в Сингапур агенция BizCorp Management Pte. Неин говорител твърди, че тази компания не е свързана с продажбите на шпионски софтуер на „Гамма“. Той обаче отказва да разкрие дейността на офшорката. Сред другите потребители на анонимни офшорни компании е и частният детектив Гери Мур от Южен Лондон. Той има и банкови сметки в Швейцария. Мур обаче отказва коментар.

Частната разузнавателна агенция „Сиекс“ е използвана като пощенска кутия от финансиста Джулиан Аскин, за да прикрие компанията „Пастех“, регистрирана на островите Кук. Той също отказа да разговаря по въпроса. Бившият служител на ЦРУ Джон Уолбридж и наемният войник от Южна Африка Мориц льо Ру използват лондончани, за да регистрират през 2005 г. на Британските Вирджински острови няколко фирми, след като печелят договори за охрана в Ирак и Афганистан. Льо Ру казва, че една от причините е, че са искали да създадат „местни партньорства“ в чужди държави. Уолбридж обаче не отговори на въпросите.

Бившият софтуерен инженер във BAE Джон Кънингъм регистрира своя офшорна компания на Британските Вирджински острови с надеждата да продава безпилотни хеликоптери само за гражданска употреба. Намиращият се сега в Тайланд Кънингъм е разработил бордовата електроника за военните самолети „Хоук“ и „Тайфун“. „Тази фирма бе направена от мой „приятел“ в Индонезия и той щеше по нея да ми превежда комисионите…Това бе първият ми опит да работя в Азия и както установих, парите не се появиха. Никога не съм използвал тази фирма.“

Как работи схемата

1. Фиктивният директор обещава, че ще прави само това, което истинският собственик му нареди.

В типичната „декларация на фиктивен директор“, използвана през 2010 г. от базираната във Вануату организация „Тейлър“, се казва: „Аз, Йън Тейлър, директор на BRAD LAND LTD, приемам да назнача за директор на компания, надлежно учредена според законите на Британските Вирджински острови… декларирам, че ще действам само според инструкциите, дадени от действителните собственици“.

2. Издаване на генерално пълномощно

Фиктивният директор тайно връща контрола над компанията на истинския собственик чрез генерално пълномощно. В него обикновено собственикът е упълномощен „да преговаря и сключва сделки, да управлява и да прави всичко, свързано с бизнеса… Да отваря банкова сметка и да работи с нея… Да сключва договори… Да събира дългове, наеми и други дължими суми.“

Това примерно пълномощно е подписано през 2005 г. от директор фантом от Невис, когато в Москва предава контрола на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания „Кордуел Холдингс“ на тайния й истински собственик руснака Владимир Бугров. „Както пълномощното, така и договорът за назначаването на директор са поверителни документи, предназначени да гарантират неприкосновеността на личния живот на нашите клиенти“, обясняват от счетоводна кантора, намираща се в Халсмиър.

3. Подписана оставка на директора фантом, но без дата.

Този документ дава възможност на фиктивния директор да не носи отговорност, ако възникнат някакви неприятности. Например Тед Кокс и Джоузеф Спаркс, които живеят в един апартамент в Лондон, твърдят, че оставките им са били единственият от общо три документа, които са подписали, като фиктивни директори на над 200 руски фирми.

Бизнес дама ръководи над 1200 компании

Родената в Брадфорд Сара Питър-Миърс (38 г.) стои начело на една от най-големите бизнес империи в света. Или поне така изглежда. Официални документи показват, че тя контролира над 1200 компании на Карибите, в Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания. Нейният бизнес партньор Едуард Питър-Миърс е посочен като директор на поне още 1000 международни фирми.

Истинското местожителство на бизнес дамата остава неизвестно. В регистъра на британските компании са посочени 12 нейни адреса, като някои от тях са в Лондон. На нито един от тях обаче няма къща: няколко от адресите са пощенски кутии, в които се събират писма, получавани от стотици места, а на други се помещават офиси на компании. Само на един от адресите има истинско жилище – вила на остров Сарк. Преди време в Сарк наистина се намира жилището на семейство Питър-Миърс. Разследване обаче показва, че фамилията е напуснала острова преди повече от 10 години и са е преселила на Карибите.

В. „Гардиън“ успя да открие дома на мистериозната бизнес дама – луксозна вила на Карибите с невероятна гледка към морето и шумно, развързано куче в градината. Макар че Сара Питър-Миърс отказва да коментира управлението на компаниите, които се водят на нейно име, изглежда, че цялата й империя от фирми е пълна измама. От години куриери на DHL редовно носят купища документи, които Питър-Миърс просто трябва да подпише срещу заплащане.

Джон Паркър е един от хората, с които тя работи във Великобритания. Той регистрира офшорни фирми на анонимни клиенти, като Сара Питър-Миърс е фиктивен директор. Изглежда, че не е необходимо дамата да знае много за хората, от чието име взима решения, разпределя дялове и помага при откриването на банкови сметки. Това, което трябва да направи, е само да се подпише. Името й фигурира под широк спектър от дейности – от покупки на руски луксозни имоти до сайтове с порнографско съдържание и онлайн залагания.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране